Nové znění vyhlášky o veřejném pořádku omezí zábavní pyrotechniku i žebrání

OTROKOVICE – Od 15. července vstoupí v platnost úprava vyhlášky o veřejném pořádku, kterou odsouhlasilo Zastupitelstvo města Otrokovice na svém posledním jednání. Obyvatelé města se tak musí připravit na několik novinek. Zatímco některá nařízení se zpřísnila, jinde došlo k jejich zmírnění.

Nově je zaveden zákaz používání zábavní pyrotechniky na všech veřejných prostranstvích v zastavěném území města. „Tento zákaz jsme zavedli v reakci na časté stížnosti na používání zábavní pyrotechniky, na hlučnost i mimo dobu nočního klidu, na negativní působení této činnosti na životní prostředí, zejména psy a jiná zvířata. Je třeba upřesnit, že zákaz se ale nevztahuje na soukromé pozemky například u rodinných domů a výjimka je také pro silvestrovskou noc,“ vysvětlila starostka města Hana Večerková.

Zákaz žebrání se rozšíří na další vymezená veřejná prostranství a táboření na parky a plochy parkového charakteru s důrazem na zákaz nocování pod širým nebem. „K tomuto zpřísnění jsme přistoupili zejména kvůli lidem bez domova. Máme zkušenost, že především před supermarkety oslovují občany a žádají peníze. Také přespávání těchto osob na veřejných místech v letních měsících není obyvatelům Otrokovic příjemné,“ vysvětlila starostka.

V některých oblastech zas vyhláška dosavadní nařízení zmírňuje. Například restaurační zahrádky budou moct být nově otevřeny již od osmi, tedy o hodinu dřív než doposud. „Dále bude rozšířena doba pořádání veřejných kulturních akcí ve venkovním prostoru v pátek, v sobotu či jiný den, po kterém následuje den klidu, do dvou hodin po půlnoci. Doposud musely být akce ukončeny v jednu hodinu,“ sdělila tisková mluvčí města Otrokovice Romana Stehlíková.

Radovat se mohou i pejskaři. Nově je dovolen vstup psů do parků, ovšem s povinností vedení psa na vodítku a s náhubkem, jsou-li v blízkosti cizí lidé. Nadále však zůstává platný zákaz vstupu psů na sportoviště a dětská hřiště a pískoviště.

Nové znění vyhlášky bude umístěno na webových stránkách města v sekci Dokumenty města – právní předpisy. „Změny ve vyhlášce byly pečlivě připravovány s nejlepším svědomím, aby vyhovovaly co největšímu množství obyvatel Otrokovic a jeho návštěvníkům a přispěly tak k většímu komfortu života ve městě,“ řekla závěrem Hana Večerková.