Oslavte slunovrat v Hustopečích s výborným vínem

BŘECLAV – Příchod letního slunovratu je vždy očekáván s nedočkavostí. Síla slunce vrcholí a začíná období léta. Jedna z nejkratších nocí si po staletí zachovává nádech magie a kouzel a patří k ní ohně, které podle tradic dodávají slunci sílu. V Hustopečích se tento svátek snoubí s vínem a tvoří pomyslnou bránu k letní sezóně otevřených sklepů.

Hustopečský slunovrat s vínem nabídne v pátek 21. června návštěvníkům skvělá vína u více než desítky vinařů v obou vinařských uličkách – Vinařská a Na Hradbách. Těšit se můžete na mladá i archívní vína, příležitost k degustaci bude do půlnoci i déle. „Vinaři z obou ulic se také zapojí do tradičních rituálů slunovratu a vzájemně poměří své síly. Návštěvníkům bude názorně předvedeno, jakou sílou musí oplývat vinař, abychom si výsledkem jeho práce mohli zpříjemnit nejeden večer. Vítězná ulička se pak bude následující rok pyšnit trofejí Slunovratu. Na závěr svého přátelského klání vhodí zástupci obou vinařských uliček do rituálního ohně přinesené věnce, které zajistí dobrou úrodu. Ohně navíc budou hořet v obou uličkách a můžete je využít k opečení špekáčku,“ láká za pořadatele Petra Otřísalová.

Připravena bude i zábavná hra pro hodné děti a zlobivé dospělé. Magické bytosti vás provedou rituály slunovratu. Čeká na vás věštění, zaříkávání i tanec s lesními vílami. Děti, které se zapojí do soutěží, dostanou špekáček a odměnu zdarma. Dospělí si naopak mohou vylosovat zajímavé odměny od lahví vína po vstupenku na Světový duel vín. K tomu zahraje neodmyslitelná cimbálovka, harmonikářka Tereza Škrháková a kapela Pool Litters. V ceně vstupného 200 Kč je sklenička, katalog, degustační vzorek v každém z otevřených sklepů, špekáček a na uvítanou „Víno slunovratu“. Město ulice pro auta uzavře z bezpečnostních důvodů. „Je tam velký pohyb lidí, akce se koná přímo v ulicích,“ řekl tajemník městského úřadu Pavel Michalica.