Pozor na vodu – kde je vhodné se koupat a čemu se vyhnout?

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Horké počasí přímo nabádá k osvěžení. Jaký je stav koupacích vod? Kde bychom se rozhodně koupat neměli? Je lepší zvolit koupaliště, nebo rybník?

K letní vodní rekreaci můžete využít buď koupací oblasti, nádrže ke koupání, koupaliště ve volné přírodě nebo sezónní umělá koupaliště. Přírodní koupaliště s travnatými plážemi nabízí mnohdy větší klid než plovárna s různými atrakcemi. „Všechna umělá koupaliště v Královéhradeckém kraji, která již zahájila svůj provoz, mají vodu ke koupání vyhovující. U koupališť ve volné přírodě nelze vyloučit změnu v důsledku přívalových srážek,“ uvádí tisková mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Koupání bez omezení je zatím např. na Rozkoši nebo v Oborském rybníku, je tam ale třeba počítat se sníženou průhledností vody. Vhodné je i koupání na Pecce, v nádrži v Rychnově nad Kněžnou nebo na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové. Ne všechny vodní plochy jsou však monitorovány! Vhodné je i koupaliště ve volné přírodě WAKE PARK v Plačicích v Hradci Králové. „Mám ráda Rozkoš. Je to přírodní s minimem lidí a mohu se tam v klidu opalovat. Od koupaliště mě odrazuje hlava na hlavě,“ říká studentka Petra Novotná.

Pozor si ale rozhodně dejte na osvěžování v městských fontánách. Neslouží ke koupání! „Voda je chemicky ošetřena a není pitná,“ varují Technické služby Hradce Králové.