Ve Žďáře bude stovka nových pracovních míst

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou rozšiřuje své kapacity. V příštím roce plánuje zahájit výstavbu moderní haly pro finální montáž výrobků, mezi které patří i první české dobíjecí stanice elektromobilů. Celkem společnost v regionu nabídne zhruba 100 nových pracovních míst.

Budova stavebně naváže na současné sídlo společnosti, její součástí budou také laboratoře a vývojové centrum společnosti. Vedle ní DEL vybuduje i nové administrativní prostory.
Výstavbou nových součástí stávajícího závodu ve Žďáře nad Sázavou plánuje DEL navýšit své personální kapacity až o 100 nových pracovníků, tedy o třetinu současného stavu. Hlavní roli ve stavebních plánech hraje zcela nová hala o výměře 2750 m2 určená ke kompletaci technologických celků, které společnost vyrábí. „Hala nám pomůže nejen navýšit naše současné výrobní kapacity, ale také zdokonalit a rozšířit portfolio našich řešení pro automobilový průmysl, lehké i těžké strojírenství či energetický průmysl. Její součástí bude moderní centrum pro vývoj produktů od prvotních analýz a návrhů až po jejich virtuální testování,“ uvádí Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.

Inteligentní budovy a dobíjení elektromobilů

Ve stavebních plánech DEL počítá s rozšířením původních administrativních prostor. Nová budova bude zaujímat 4 600 m2 užitné plochy a pomůže uvolnit kapacitně naplněné stávající kanceláře. V areálu závodu vznikne i parkovací dům s 253 místy. Jeho část bude uzpůsobena i pro nabíjení elektromobilů, a to právě díky vlastním dobíjecím stanicím společnosti DEL. „K výstavbě přistupujeme s maximálním ohledem na udržitelnost a energetickou soběstačnost. Všechny budovy budou zachytávat a využívat dešťovou vodu díky dvojitým rozvodům pro pitnou a šedou vodu. Počítáme také s využitím přirozených fyzikálních jevů pro chlazení v kombinaci s technickým zařízením. Střecha parkovacího domu zase bude pokryta solárními panely,“ dodává Jiří Kabelka. Celková investice do výstavby se bude pohybovat mezi 130 a 150 miliony korun.

Principy Průmyslu 4.0

Žďárská společnost DEL se zabývá především průmyslovou automatizací. Dodává technologická řešení výrobních, svařovacích a kontrolních linek osazených kolaborativními roboty, ale i nejrůznější druhy dílů pro automobilový či strojírenský průmysl. Podílí se i na projektu Mezinárodního termonukleárního experimentálního reaktoru ve Francii. V letošním roce také představila dva typy vlastních dobíjecích stanic pro automobily, skútry, kola i koloběžky na elektrický pohon. Společnost je rovněž zakládajícím členem Národního centra Průmyslu 4.0, které podporuje české podniky v implementaci principů moderního průmyslu. Řízením chodu společnosti DEL je od 1. ledna letošního roku pověřen výkonný ředitel Pavel Svoreň, předseda představenstva Jiří Kabelka se věnuje jejímu strategickému směřování a dalšímu rozvoji.