Výstraha, či dobrá zpráva? Zaprší, občas pročistí vzduch bouřky a trochu se ochladíme

STŘEDNÍ ČECHY – Někdy má člověk pocit, že pro samá varování by raději neměl vystrčit nohu z domu. Varování tu, výstraha tam. Děsíme se dopředu, aniž bychom si tak mohli vychutnávat přítomný den, okamžik, který je jedině opravdu jistý.

Jistě, není nad rozumnou předběžnou opatrnost. Platí, že jsou dny, kdy je dobré vzít s sebou deštník, kvůli ohlášeným silný bouřkám neplánovat výlet do odlehlé přírody, nebo věnovat pozornost zabezpečení svého obydlí před přicházejícími vichry.

Předpovíme lokální mrak?

Jak říkají sami experti, stoprocentní předpověď počasí je stejný úkol jako vyrobit perpetuum mobile.  Pouze předpovědi na nejbližších 6 hodin dokážou předpovědět lokálně umístěné přeháňky nebo bouřky. Počasí na následující den dnes už meteorologové umějí přesně předpovědět v 96,2% případů. Úspěšnost na 3. den je zhruba 90 %, dále však výrazně klesá.

Bouřky dnes a zítra místně

Český hydrometeorologického ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek 20. 6. 2019 rozšířil varování před silnými bouřkami i na části Středočeského kraje. Místně se jedná o Černošice, Beroun, Hořovice, Dobříš, Příbram, Sedlčany, Votice, Benešov, Kolín, Vlašim, Kutnou horu, Čáslav, Vlašim, Poděbrady, Nymburk, Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem a Český Brod. Situaci ČHMÚ zároveň  na své předpovědní mapě označil  nízkým stupněm nebezpečí.

Předpověď pro Středočeský kraj

Přes naše území začíná postupovat studená fronta. Pro dnešek to znamená od západu postupně většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ojediněle – zejména v jihovýchodní části regionu i silné bouřky s přívalovými srážkami kolem a kroupami. Nejvyšší teploty 27 až 30 °C.  I v pátek během dne místy zaprší a ojediněle dojde i na bouřky. Nejvyšší teploty budou 23 až 26 °C.

Jak bude o víkendu?

V sobotu má být převážně oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 26 °C. V neděli už k nám opět postupovat tlaková výše, srážky se vyskytnou jen ojediněle a během dne dojde i k ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají 24 až 27 °C.