Jihomoravští hasiči ve čtvrtek opět odstraňovali následky bouřek

BRNO–VENKOV, BLANSKO – Více jak čtyřicetkrát vyjížděli jihomoravští hasiči během čtvrtka odstraňovat následky bouřky. Nejčastěji čerpali zatopené prostory a odstraňovali popadané větve a stromy.

Od 15 do 20 hodin vyjížděly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k necelým dvaceti případům čerpaní vody. Do Oslavan na Ivančicku byli hasiči povolání k čerpání na celkem pět míst. Průzkumem zjistili, že voda samovolně odtekla a není zapotřebí zapínat čerpadla. Stačilo vzít košťata a vymetat zbývající vodu a bahno. Ve stejném časovém úseku vyjížděli hasiči v osmnácti případech odstraňovat ulomené větve a popadané stromy. V Benešově na Blanensku se pravděpodobně po zásahu blesku rozlomil asi třicet metrů vysoký strom, jehož zbytky ohrožovaly nedalekou stavbu. Hasiči rozlomený strom pokáceli. V Bučovicích se voda ve středu dostala do jídelny místní školy. Následky zaplavení likvidovali dobrovolní hasiči z Bučovic ještě ve čtvrtek dopoledne.

V okrese Brno-venkov v noci vyjížděli hasiči k třinácti událostem, v Brně  k šesti případům. Dalších sedm jich řešili na Vyškovsku, pět případů na Hodonínsku, čtyři na Znojemsku, devět na Blanensku. „Situace se s přicházejícím večerem začala uklidňovat,“ uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Ve čtvrtek po půlnoci  na Hodonínsku mezi Strážovicemi a Archlebovem havaroval na zabahněné vozovce kamion. Vyjel  mimo vozovku a převrátil se. Vyprošťování kamionu a odstraňování následků nehody uzavřelo silnici do čtvrtečních 17 hodin.