Líbí se vám tančící koně? Tak přijeďte na Velkou cenu Brna v drezuře

BRNO – Ve dnech 21. až 23. června se v jezdeckém areálu Panská lícha uskuteční XXI. ročník Světového poháru v drezuře koní Velká Cena Brna pod záštitou primátorky statutárního města Brna paní JUDr. Markéty Vaňkové. Vstup je zdarma.

Jezdecký areál Panská lícha se nachází v Brně mezi Lesnou a Soběšicemi, dostanete se tam autobusem č. 57, zastávka Panská lícha. Světový pohár slouží jako jedna z kvalifikací na olympiádu i mistrovství Evropy. Začátek závodů je každý den v 8 hodin. V neděli budou na programu divácky nejatraktivnější volné sestavy na hudbu ve všech vypsaných kategoriích. Líbit se určitě budou i soutěže dětí v drezuře na ponících, které budou probíhat paralelně ve druhé aréně.

Velkým lákadlem letošního ročníku Velké ceny Brna v drezuře koní jsou tři závodníci z první stovky světového žebříčku „Mít na závodech tolik jezdců z první stovky je úspěch,“ řekl ředitel závodu Jiří Charvát. Představí se třicátý muž světového žebříčku Frederic Wandres z Německa a pravidelná účastnice Velké ceny třiaosmdesátá jezdkyně světa Ulrike Prunthalerová z Rakouska, která bude obhajovat titul ve tříhvězdičkové kategorii. Další favoritkou je pětačtyřicátá žena žebříčku francouzská jednička Morgan Barbanconová. Zahraničním hvězdám se budou snažit konkurovat tři čeští závodníci Tereza Hráblová, Michal Košťál a Alena Ticová. Vedle Světového poháru budou jezdci a jejich koně měřit síly i v tříhvězdičkovém závodě CDI.  Vystoupí tu populární Francouz Alexandre Ayache, české jezdkyně Pavla Rubíčková, Hana Vašáryová a nejúspěšnější česká jezdkyně Libuše Mencke. „Mencke může být od války první zástupkyní Česka na olympiádě v drezuře koní,“ sdělila sekretářka závodu Lenka Sekaninová. Naši fanoušci budou držet palce druhému vicemistrovi České republiky Michalu Knoflíčkovi a vicemistryni Kamile Kotyzové.

Soutěžit uvidíte také mladé naděje české drezury Anetu Havlíčkovou a Julii Sekaninovou. Všechny kategorie hodnotí sbor devíti rozhodčích, z nichž čtyři mají oprávnění udělovat olympijské kvalifikace. „Je velký úspěch, že se nám povedlo sehnat tolik kvalitních rozhodčích. I díky nim míří do Brna spousta kvalitních jezdců,“ prohlásila sekretářka soutěže Sekaninová.