Na valašských kopcích vzplanou svatojánské ohně

VSETÍNSKO – Znovuobnovenou tradici pálení svatojánských ohňů v předvečer svátku svatého Jana Křtitele i letos zahájí v neděli 23. června Matice Radhošťská na Radhošti. První z minimálně třinácti valašských vater vzplane mezi čtvrt na deset a půl desátou večer, a následovat ji budou ohně dalších dobrovolníků a organizací. Symbol vrcholící síly slunce se tak opět rozběhne nad krajinou.

Po radhošťské vatře plameny zažehnou další hranice. „Následovat by měly ohně v Malé Bystřici na Santově, ve Valašské Bystřici v Búřově, Polomci, Jaseníkách a Kyčeře, ve Velké Lhotě u Malíků, v Hutisku-Solanci na Zákopčí u Jurků a v Poskle u Slováků, ve Stříteži (Vrchovina), ve Vidči (Zuberský kopec), v Karolince (Ski areál Karolinka), na Kotlové nebo na hřebeni Javorníků u hotelu Portáš,“ uvedl jednatel rožnovských městských lesů Rostislav Polášek. V Kapli sv. Cyrila a Metoděje pak bude následovat koncert Svatý Janě, já ťa prosím, ve kterém se představí Pěvecké sdružení Echo Frýdlantska a cimbálová muzika Kotci.

Pálení svatojánských ohňů je starobylým zvykem spojeným s dobou letního slunovratu. Vatry, zapalované na nejvyšších místech v krajině, symbolicky představují slunce, které právě dosahuje vrcholu sil. Tradičně se ohně přeskakují, pálí se v nich košťata, kterými se pak krouží a na některých místech se dříve pouštěly z kopců hořící kola či sudy jako symbol putujícího slunce. Takových ohňů hořívalo v okolí Radhoště téměř třicet.