Naše gratulace míří do Libovice u Slaného – středočeské Vesnice roku 2019!

STŘEDNÍ ČECHY – V Jílovém u Prahy včera vyhlásili výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2019.  Středočeskou Vesnicí roku 2019 se stala Libovice na Kladensku. Zvítězila v klání 17 středočeských vesnic. Zástupci obce převzali Zlatou stuhu – ocenění pro vítěze krajského kola.

Vesnická soudržnost a hrdost na svůj domov

První písemná zmínka o obci pochází už  z roku 1250, dnes má Libovice 357 stálých obyvatel.  Soutěže se poprvé účastnila loni, kdy získala diplom za rozvíjení lidových tradic a druhý za harmonické začlenění Jedlého parku do okolní krajiny. Obec při hodnocení zaujala bohatou spolkovou činností, zapojováním dětí a mládeže do všech akcí a projektů. A v neposlední řadě svou přirozenou vesnickou pospolitostí, občanskou soudržností a snahou o zachování typického venkovského rázu. Upoutalo i to, jak jsou zdejší obyvatelé (po právu) hrdi na svůj domov.

Celostátní kolo v září

Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Nositel titulu „Vesnice roku 2019“ bude vyhlášen 14. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.