Olomouc testuje chytré koše. Pak se rozhodne, zda je koupí

OLOMOUC – Víte co dokáží chytré koše? Pokud ne a chcete vědět, jak takové nádoby na odpad fungují, vyzkoušejte je u hlavního vlakového nádraží v Olomouci nebo v centru na třídě Svobody. Město začalo pilotně testovat tři koše, které na zhruba šest měsíců nahradí běžné nádoby na odpad na těchto frekventovaných místech.

Koše disponují vlastním lisem, solárním panelem a jejich zaplněnost lze sledovat na dálku. „Na frekventovaných místech ve městě se často potýkáme s nedostatečnou kapacitou odpadkových košů. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pilotně otestovat funkci těchto chytrých nádob,“ vysvětlil náměstek primátora Otakar Bačák, který má v kompetenci odbor městské zeleně a odpadového hospodářství.

Chytrý odpadkový koš využívá technologii redukce celkového objemu formou několikanásobného lisování. „Vlastní lisovací mechanismus si dokáže poradit s kapacitou až 25 kg odpadu, ve výbavě má solární napájení a samozhášecí popelník na cigaretové nedopalky,“ popisuje náměstek pro oblast smart city Matouš Pelikán.

Nádoby SmartBe si od specializované firmy dočasně zapůjčily Technické služby města Olomouce. Přes webové rozhraní budou on-line sledovat kapacitu naplnění, stav baterie a případná poruchová hlášení. Důležitým ukazatelem zkušebního provozu chytrých nádob budou informace o tom, jakým způsobem smart technologie ovlivní četnost vývozů oproti těm ze standardních nádob. „Následně pak bude potřeba propočítat ekonomiku provozu a finanční náklady na případné pořízení nádob včetně celkové návratnosti investice,“ objasnil náměstek Otakar Bačák.

Trvalý provoz by totiž dával smysl až v případě, že by se chytré koše umístily v ucelené lokalitě města, kde by nahradily běžné nádoby a podařilo se tak ve výsledku ušetřit náklady na svoz odpadu.