Temelín čeká odstávka druhého bloku. Zapojí se tisícovka lidí

JIŽNÍ ČECHY – Temelín se připravuje na dvouměsíční odstávku druhého bloku. Ten bude odstaven již dnes večer a během níž dojde k výměně paliva, kontrole bezpečnostních systémů nebo výměně rotoru generátoru. Celkem bude provedeno šest investičních akcí.

Druhý blok byl v provozu od loňského 30. srpna. Vlastní odstavení energetici plánují na pátek 21. června 2019 večer a dojde k němu při přibližně při třetinovém výkonu reaktoru. „Vedle toho poprvé zavezeme použité palivo do kontejneru Škoda 1000/19. Celkově je v harmonogramu odstávky téměř dvanáct tisíc činností, a i s dodavateli se do odstávky zapojí asi tisícovka lidí,“ uvedl Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín (zdroj cez.cz)

„Během každé odstávky jsou důležité práce s palivem, kontroly bezpečnostních systémů a realizace investičních akcí, které dále zvyšují bezpečnost a efektivitu. V této odstávce nás navíc čeká hodně práce kolem turbíny a generátoru, kde budeme měnit jeho rotor a štít,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Na turbogenerátoru budou energetici pracovat prakticky celou odstávku. „Do generátoru umístíme záložní rotor. Na stávajícím pak výrobce provede revize a v dalších letech nám bude sloužit jako rezerva,“ dodal Kruml.

I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o druhou plánovanou odstávku v Temelíně.

Zdroj: cez.cz