Po silných sobotních deštích hasiči jezdili celou noc

BRNO, HODONÍN – Vydatné deště v noci na neděli řádily na několika místech v Jihomoravském kraji. Popadaly stromy na silnice, voda zatopila sklepy nebo tvořila laguny na vozovkách. Celkem krajští hasiči zasahovali u patnácti případů.

„Odčerpávali jsme vodu ze sklepů, silnic a odstraňovali popadané stromy, které ohrožovaly lidi nebo omezovaly provoz,“ shrnul mluvčí hasičů Filip Venclovský. Vydatné deště zatopily sklep domu v brněnských Maloměřicích. „Ve Francově ulici jsme odstraňovali vodu ze sklepa. Byly tam zhruba dva centimetry, což naše čerpadla nepoberou. Vodu jsme tedy zlikvidovali ručně, například vymetením,“ popsal Venclovský. Deště vytopily sklepy v rodinných domech i v Bošovicích na Vyškovsku a ve Velkých Hostěrádkách na Břeclavsku. V Žarošicích na Hodonínsku ohrožovala rodinný dům dešťová voda stékající z pole, která zatopila komunikaci u rodinného domu. „Zprůchodnili jsme kanál, aby voda odtékala, a kolem domu jsme postavili dvacetimetrovou hráz z pytlů písku,“ vyjmenoval mluvčí Venclovský.

V Brně-Líšni zkomplikovala jízdu vodní laguna v Jedovnické ulici. Velké množství vody na vozovce hasiči odstranili několika čerpadly. Silnice blokovaly také popadané stromy, které hasiči museli odstraňovat ze silnic pomocí motorové pily. Zasahovali tak v Moravských Knínicích, v Punkevním Žlebu a na Břeclavsku v Popicích. „V Brně v Židenicích spadl strom na chodník a silnici a blokoval tak dopravu na Koperníkově ulici. V Židlochovicích zase spadl na oplocení a rodinný dům,“ řekl mluvčí. Pršet bude podle meteorologů až do nedělního večera.