Konec plastových kelímků? Jihočeská metropole zavede vratné

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Blíží se doba letních festivalů a s tím je spojena i konzumace nápojů v plastových kelímcích. Tyto kelímky jsou samozřejmě zátěží pro životní prostředí, a proto se v dnešní době od nich čím dál tím víc upouští. Jsou tu totiž takzvané vratné kelímky, které se mohou stát i jakýmsi suvenýrem kulturní akce. Ty teď zavede i krajská metropole Jihočeského kraje. Na které akci z nich budete moci pít poprvé, se dozvíte v následujících řádcích.

Město každoročně pořádá spoustu kulturních akcí a odpad z nich obsahuje převážně plast v podobě jednorázových kelímků. To se nyní však změní. „Vratné kelímky jsou šetrnější k prostředí a samozřejmě usnadňují i úklid. Cílem města je postupné zavádění ´mytelných´ kelímků,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Podle jeho slov tomuto kroku však musí předcházet dohoda mezi organizátorem a provozovatelem akce, jejich výrobcem a dodavatelem. „Prvním počinem budou vratné obaly v rámci středečních hudebních festivalů před K2. Nádoby bude nabízet i občerstvení na Sokolském ostrově při Múzách na vodě a naší ambicí je, aby z nich lidé pili i během adventních trhů,“ dodává Moravec.