Na Česko se žene vlna veder, varují meteorologové

ČR/JIŽNÍ ČECHY – Na Česko se žene vlna veder. Nejvyšší teploty by tak mohly ve středu dosahovat až 37 °C. Jak bude vypadat počasí v nejbližších třech dnech a co v tak extrémních teplotách meteorologové doporučují, vám povíme v následujících řádcích.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu bude v úterý (25. června) a ve středu (26. června) na naše území zesilovat příliv suchého a velmi teplého vzduchu od jihu až jihozápadu. „Vzhledem ke slunečnému počasí budou odpolední teploty v nižších a středních polohách vystupovat v úterý na 30 až 34 °C, ve středu, hlavně v Čechách a na jižní Moravě, na 33 až 37 °C,“ uvádí meteorologové. Ve čtvrtek očekávejme nevyšší teploty především na jihovýchodě území, kde by ještě mohly dosahovat až 34 °C.

Od zítřejší dvanácté hodiny polední až do středeční jednadvacáté hodiny je vydaná výstraha. Podle meteorologů tyto teploty představují velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Je potřeba dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové.

Co s vaším automobilem udělají tak vysoké teploty, se podívejte v následující tabulce: