Pozor na krádeže u vody!

PARDUBICKÝ KRAJ – Policie upozorňuje, čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, pokud se chcete v letním horku svlažit někde u vody.

V případě, že k vodě vyrážíte autem, je důležité na parkovišti zabezpečit vozidlo proti krádeži, zkontrolovat vytažená okna a vozidlo uzamknout. Je podstatné si také uvědomit, že auto není trezor. Tudíž nenechávejte své věci viditelně ve vozidle.

Pokud vyrážíte na kole, zabezpečte kolo uzamčením k pevně ukotvenému předmětu nebo nejlépe do stojanu na kola. Je úplně jedno, zda se jedete koupat k rybníku, či na plovárnu. Obecně platí nevozit s sebou cenné věci, platební karty a velkou hotovost. Berte si vždy tolik peněz, kolik předpokládáte, že u vody utratíte.

Jelikož je dnešní doba nevyzpytatelná a krádeží přibývá, je pouze jedno účinné řešení: NIKDY NENECHÁVEJTE SVÉ VĚCI BEZ DOZORU. „V případě rodin stačí, když na dece zůstane jeden z rodičů. Pokud deku opustíte, snažte se své věci uschovat tak, aby na dece nebyly vidět a občas je zkontrolujte pouhým pohledem,“ varuje policejní koordinátor prevence Jiří Tesař.

U většiny venkovních plováren je nyní možnost použít i uzamykatelné skříňky a klíč si následně dát pouze na ruku.

Ve vodě neplavte v blízkosti plavidel a plavební dráhy. V případě různých situací dbejte vždy pokynů plavčíka, policie, zdravotníků, hasičů či vodní záchranné služby. „V případě, že budete svědky jakéhokoli protiprávního jednání, volejte bezplatnou linku 158. Přejeme příjemně strávený čas u vody,“ dodává Jiří Tesař.

Ilustrační foto