Prázdniny v nemocnici? V létě přibývá až o pětinu více dětských úrazů. Na co dát největší pozor?

S příchodem prázdnin rostou počty dětských úrazů. Děti jsou aktivnější, zkoušejí různé sporty a jsou vystaveny větším pokušením. Úrazy jsou do jisté míry běžnou součástí dětství a předejít všem odřeninám a drobným úrazům není dost dobře možné. Zaměřit bychom se ale měli na vážné úrazy, kterým často předcházet lze.

Stačí špatně upevněná přilba

Podle statistik patří mezi nejčastější zranění dětí sportovní úrazy, hlavně u neorganizovaných sportů jako jsou cyklistika, bruslení, skateboarding, trampolína a také míčové sporty. Často jde o následky pádů na kole, bruslích, nebo z koně. Špatně uchycená přilba bývá příčinou úrazů hlavy, včetně otřesu mozku.

Pády, opaření a nebezpečné trampolíny

V letním období dochází často k pádům ze stromů, skateboardů, ale i pádům nehlídaných kojenců, kteří se překulí ze stolu, židle, nebo přebalovacího pultu. Výrazně se zvyšuje i počet popálenin horkým nápojem nebo polévkou.

Nebezpečí představují populární trampolíny, zvlášť když se na nich vyskytuje bez dozoru více dětí. Ty mohou, pokud nejsou zabezpečeny ochrannou sítí, vypadnout z trampolíny. Lékaři se pak stávají svědky zlomenin dolních končetin, vymknutých zápěstí či kotníků, nebo i otřesy mozku. Některé úrazy mají na svědomí výrobci trampolín, kteří na trh dodávají nebezpečné zboží. Trampolíny by měly být stále stabilní, na to je třeba pamatovat už při nákupu, abychom nesáhli po vadně konstruovaném typu.

Bazén? K tragédii stačí pár minut nepozornosti!

Opravdu velké nebezpečí hrozí u bazénů, které jsou už běžnou součástí každého druhého rekreačního objektu. Děti, zvlášť ty nejmenší od roka do tří let, se často topí. Stává se to zejména tehdy, kdy se při návštěvách sejde více lidí s dětmi, pozornost se rozptýlí, dospělí se zapovídají, pár minut dítě nepostrádají, a když se po něm začnou shánět, najdou ho v bazénu – málokdy bez následků. Dítě může být už mrtvé, nebo se ho sice podaří zachránit, ale má nevratné poškození mozku. Malé děti je třeba mít pod neustálým dohledem!

Rodiče, nejen zákazy, ale i návody

Dohled nad dítětem by se neměl omezovat ze strany rodičů na pouhé zákazy, zejména by měli poskytovat návody, jak co dělat bezpečně, naučit je používat bezpečnostní pomůcky jako jsou chrániče kloubů a bezpečnostní helmy, které dodnes nejsou úplnou samozřejmostí. V neposlední řadě je důležité pořizovat pouze bezpečné výrobky, se kterými přichází dítě do styku.