Přestože škola chátrá, město zahajuje práce novým parkovištěm

HRADEC KRÁLOVÉ – Největší základní umělecká škola v republice je v katastrofálním stavu! Chyby v projektové dokumentaci, dohady s veřejností, debaty nad dalším postupem. Opravy jsou nutné, ale město se nejprve zaměří na parkoviště. Z jakých důvodů?

Město se snaží najít cenově co nejvýhodnější podmínky pro opravu ZUŠ Střezina a zároveň zahájit práce co nejdříve. Bude na to muset uvolnit okolo 160 miliónů korun. Za dostavbu školy vznikla v krajském městě dokonce i petice. „Letos se vybuduje parkoviště. Úpravy okolních ploch přitom bývají posledními pracemi v rámci stavby,“ upozorňuje zastupitel Aleš Dohnal.

Předpokládané náklady na výstavbu parkoviště budou přes 1 milion korun. Proč se začíná právě touto plochou? „Upravili jsme na žádost ředitele školy harmonogram stavby tak, aby se stavělo alespoň tam, kde to je jen trochu možné. Samotné práce tak začnou nejdříve po prázdninách a nové parkoviště by mělo být rodičům k dispozici v závěru roku. Věříme, že během stavebních prací v rámci dalších etap rekonstrukce Střeziny nedojde k jeho závažnému poškození,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Dále by měla být na řadě oprava spojovací chodby a dvou pavilonů pro výtvarný a taneční obor. Bude ale nejprve potřeba upravit projektovou dokumentaci, která obsahovala v minulosti určité nedostatky a rekonstrukce objektu proto nebyla dokončena. Magistrát musí také vypsat soutěž na stavební firmu. „Dvě pětiny školy má projektovat jeden dodavatel, zatímco projekt na zbylé tři se má soutěžit veřejnou zakázkou v dosud nevyjasněném čase,“ dodává Aleš Dohnal.