Přívalový déšť vytopil suterén Knihovny Kroměřížska. Přišla o knihy pro prvňáčky

KROMĚŘÍŽ – Sobotní přívalové deště zasáhly ve Zlínském kraji nejsilněji Kroměřížsko. V okresním městě se voda dostala až do sklepů domů. „Hasiči tak vodu odčerpávali například v ulici Talichova, Úprkova, Moravská, Braunerova, Vodní, Kojetínská. Taktéž zasahovali v místní nemocnici, kde voda tekla skrz střechu do budovy. V ulici Třebízského vytlačila víko kanalizace a poté zaplavila cestu,“ sdělila tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková. Jedním ze zasažených míst byla i Knihovna Kroměřížska na Slovanském náměstí, kde se voda dostala do suterénu.

Pracovníci dnes prostory uklízeli a desinfikovali, momentálně je ještě větrají a vysoušejí. „V kotelně, skladu, dílně i garáži jsme měli všude minimálně dvacet centimetrů vody,“ popsala ředitelka knihovny Šárka Kašpárková. Na provoz neměla nečekaná povodeň vliv. „Děje se to v nějaké podobě takřka každý druhý rok. Sobotní příval vody byl ale zatím nejintenzivnější, bylo to jako řeka,“ doplnila Kašpárková.

Událost se naštěstí obešla bez větších škod. „Vzhledem k tomu, že je to u nás tradice, máme skoro vše na paletách, takže k většímu poškození zařízení nedošlo. Přišli jsme jen asi o sto dvacet knih, které jsme měli nachystané pro prvňáčky. Budeme je muset koupit znovu,“ uzavřela ředitelka.