Řidič jel na D1 v protisměru. Viděli jste ho?

VYŠKOV – V pátek 14. června po půl deváté ráno oznamovali řidiči z dálnice D1 na 226. kilometru ve směru na Brno, že vidí auto v protisměru. Policejní hlídka z Vyškova, která byla nejblíž, provoz na dálnici zastavila. Po několika minutách policisté zastavili i podezřelé vozidlo a provoz na dálnici mohl být znovu obnoven.

Podle videa z dálničních kamer jel červený citroen v protisměru delší dobu v krajním pruhu. Když dojel ke vjezdu na dálnici, znovu se na něm otočil zpět na dálnici.  Po jeho zastavení policisté zjistili, že třiačtyřicetiletý řidič byl dezorientován a své nepochopitelné jednání nedokázal rozumně vysvětlit. Nebyl přitom ani pod vlivem alkoholu ani drog. „Případ prověřují policisté z dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Pachatelům v těchto případech hrozí až pětiletý pobyt ve vězení. Policisté žádají řidiče, se kterými ještě nejsou v kontaktu, a které vozidlo ohrozilo, aby se  jim ozvali na telefon 974 639 764 nebo na linku 158. Děkujeme za spolupráci,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Co tedy dělat, pokud se ocitnete v protisměru?  „Nejdůležitější je, aby se řidič nesnažil na dálnici auto otočit. Nejen, že se to nesmí, ale je to především mimořádně riziková akce, která vzhledem k rychlosti projíždějících vozidel může mít fatální následky,“ uvedl šéf BESIPu Tomáš Neřold.

  • Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
  • Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
  • Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
  • Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.