Meteorologové varují, zasáhnou nás tropické teploty

BRNO – Mysleli jste si, že horka minulý týden byla hrozná? Tak se nachystejte ještě na horší. Meteorologové varují před tropickými teplotami. V pondělí vydali výstrahu pro celý Jihomoravský kraj, která platí až do středečního večera. Místy by mohly teploty ve stínu dosahovat až 37 stupňů Celsia.

Do střední Evropy bude od severovýchodu zasahovat tlaková výše. Od jihu k nám začne proudit velmi teplý vzduch. Ve středu vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu, ve čtvrtek přejde přes naše území od severozápadu slábnoucí studená fronta. V úterý 25. června vystoupí odpolední teploty na 30 až 33 stupňů, ve středu na 35 stupňů a ve čtvrtek až 33 stupňů Celsia.

Hrozí vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ke zmírnění následků se doporučuje dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávejte děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech. Věnujte zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům. Hrozí i nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem.