Policisté se zaměří na řidiče i na návštěvníky festivalů

VYSOČINA – S koncem školního roku a hlavně se začátkem prázdnin plánují policisté z Vysočiny sérii dopravně bezpečnostních akcí. Varují, že už o tomto víkendu se zaměří na kontrolu všech účastníků silničního provozu s cílem snížit počet dopravních nehod v našem kraji. A předesílají, že kontroly budou pokračovat po celé prázdniny.

„Období konce června a poté začátek letních prázdnin s sebou tradičně přináší z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu celou řadu specifik. Proto dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu se zaměřením na všechny skupiny účastníků bude jednou z hlavních priorit policie v našem kraji nejen na samotném začátku prázdnin, ale bude trvat pro celé dva prázdninové měsíce,“ uvedl Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Řidiči osobních i nákladních aut, motorkáři, cyklisté i chodci musí po celé prázdniny počítat s tím, že se s policejními hlídkami setkají nejen na dálnici D1 a silnicích I. tříd, ale také na silnicích nižších tříd, a to hlavně v lokalitách, kde se nacházejí turistické a chatové oblasti, ale také na dalších místech na území celé Vysočiny. „Pozornost zaměříme také na chodce a cyklisty, a to nejen při dopravně bezpečnostních akcích, ale také v rámci běžného výkonu služby,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Počítejte s opravami silnic a objížďkami

Stejně jako v předchozích letech i letos se na mnoha místech po celé Vysočině opravují silnice, a tak musíme počítat s objízdnými trasami, na kterých bývá silný provoz. Ten ještě zesílí v době, kdy budou lidé odjíždět na dovolené. Proto se na mnoha místech řidiči nevyhnou delšímu čekání v kolonách. „Je důležité, abychom se při jízdě chovali ohleduplně a dodržovali dopravní značení. Jde hlavně o dálnici D1, kde se modernizuje na několika úsecích, ale také o silnici I/38 mezi Dlouhou Brtnicí a Hladovem, kde probíhají stavební práce na opravě povrchu komunikace,“ upozorňuje Dana Čírtková.

Pozor na děti u silnic

Letní prázdniny bývají spojené především s vyšším pohybem dětí i dospělých, kteří, ať už na kolech nebo bruslích, jsou na silnicích velmi zranitelní. Často zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou přilby, chrániče a především reflexní prvky. „Cyklisté si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let,“ zdůrazňuje Dana Čírtková.

Na Vysočině došlo loni během letních prázdnin celkem k 834 dopravním nehodám. Při nich zemřelo 10 lidí, dalších 25 se těžce zranilo a 314 utrpělo lehká zranění. Čtyřicet hříšníků sedlo za volant po požití alkoholu a celková škoda se vyšplhala na bezmála 47 milionů korun. „Nejčastější příčinou dopravních nehod o loňských letních prázdninách v Kraji Vysočina byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě,“ doplňuje Dana Čírtková.

Policisté budou dohlížet i na festivaly

V létě potkáte policisty nejen na silnicích, ale také na nejrůznějších festivalech. Dohlížet budou na veřejný pořádek v rámci nejrůznějších kulturních, sportovních a společenských akcí. „Stejně jako v předešlých letech budeme v letních měsících realizovat další kontrolní akce, při kterých se především s ohledem na prevenci zaměříme na vodní toky a dohled nad dodržováním pravidel ze strany vůdců malých plavidel a vodáků,“ vysvětluje Dana Čírtková a připouští, že se policisté zaměří hlavně na kontroly plavidel na Dalešické přehradě. Operovat budou také na vodní nádrži Švihov, na které platí přísná pravidla chování, protože přehrada se nachází v ochranném pásmu prvního stupně.