Brněnští strážníci varují: v zavřeném autě jde dětem i psům o život

BRNO – Už se vám stalo, že jste našli pod stěračem vašeho auta výrazný kontrastně žlutý leták, který má na lícové straně velký nápis „varování“ a dominuje na nich znak městské policie. Možná se někteří řidiči polekali, že porušili dopravní předpisy. Uklidní je ovšem rubová strana s preventivními informacemi. Nápadně křiklavé zpracování je záměrné, aby na první pohled upoutalo pozornost motoristů.

Hlídky během letních měsíců umísťují tato sdělení za stěrače, aby upozornily na riziko rychlého přehřátí organismu, které může mít fatální následky. Nikdy nenechávejte dítě ani zvíře osamoceně v autě, upozorňují letáky městské policie. Děti nemají vyvinutou schopnost termoregulace a během několika minut jim hrozí celkový tělesný kolaps. Podmínky v zavřeném vozidle mohou být bez nadsázky smrtící. Už během několika minut může teplota vyšplhat o desítky stupňů. Na přímém slunci je nárůst ještě mnohem strmější. „Podobně jako děti jsou v nebezpečí i psi a některá další zvířata. Psi se potí pouze tlapkami a ochlazují se jazykem. Zavřené auto je pro ně smrtící pastí. Přehřátí přichází bleskově a zvíře může uhynout po zdánlivě zanedbatelném čase stráveném ve vozidle,“ zdůrazňuje Zdeněk Reichenauer, strážník z jednotky psovodů Městské policie Brno.

„Po celé léto se budou hlídky zaměřovat například na parkoviště u obchodních center, kde někdy rodiče zanechávají děti v autě v domnění, že si zajdou rychle nakoupit a nic hrozného se neděje. Naše zkušenosti však potvrzují pravý opak. Každá minuta v zavřeném autě je kritická a lidé mají často silně zkreslenou představu o tom, kolik času v prodejně strávili,“ upozorňuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Nepřímo tím odkazuje i na loňský případ, kdy brněnští strážníci zachránili z auta na parkovišti u obchodního centra netečnou holčičku. Její otec lživě tvrdil, že se s manželkou vzdálil jen na pět minut. Pak se na strážníky zlobil, že mu rozbili okénko u auta. Případ skončil u soudu, ale ten nakonec rodiče nepotrestal.