Atraktivní vodní hrad Švihov je oblíbeným místem filmařů

PLZEŇSKÝ KRAJ – Toto romantické místo je jako stvořené pro víkendové výlety pro celou rodinu. Není divu, že hrad Švihov si pro svůj středověký atraktivní vzhled oblíbili též filmaři. Na své si zde přijdou určitě i vaše děti.

Původní podoba hradu

Hrad Švihov nechal zbudovat na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský, jeden z nejvýznamnějších mužů rodu Rýzmberků, který se pohyboval na královském dvoře a nabyl nemalého vlivu a majetku. Stavba byla komponována jako umělý ostrov, obehnaný dvěma příkopy, které byly napájeny vodou z řeky Úhlavy.

Málo však chybělo a z hradu by nic nezbylo. Po třicetileté válce ho císař Ferdinand III. Habsburský chtěl nechat srovnat celý se zemí. Naštěstí se v poslední chvíli jeho tehdejším majitelům Černínům podařilo příkaz k demolici hradu zrušit, a tak přišel „pouze“ o velkou část vnějšího opevnění a o oba vodní příkopy.

hudba:Jon Sayles

Zdroj: hradsvihov.cz

Prohlídka v příjemně chladných prostorech za kamennými zdmi tohoto pozdně gotického skvostu přijde v těchto teplých dnech určitě vhod. V současné době můžete vybírat ze šesti prohlídkových okruhů. K nim se řadí například i okruh pro hendikepované Švihov bez bariér, nebo Švihov pro děti – pro rodiče s malými dětmi, případně noční prohlídka.

Nejen děti určitě zaujme výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce a natáčení slavného filmu Tři oříšky pro Popelku. Nachází se ve čtyřech podlažích Bílé bašty, do které se dostanete samostatným vchodem přímo z velkého hradního nádvoří. Prohlídka je samostatná, průvodce zde nepodává výklad, ale je spíše společníkem na cestě za tajemstvím střevíčku.

S dětmi se také můžete vypravit na Popelčinu pohádkovou stezku. Je to nenáročná procházka po stopách natáčení filmu Tři oříšky pro Popelku. Stezka začíná před hradem a vede přibližně tři kilometry do Mezihoří a na informačních tabulích seznamuje s místy natáčení filmu.

Zdroj: seznam.cz, hradsvihov.cz