Do škol se v létě nastěhují řemeslníci. Víme, kolik do oprav vloží kraj

JIŽNÍ ČECHY – Nezadržitelně se blíží konec školního roku a s tím nastává období rekonstrukcí a úprav některých školních budov. Kraj dnes zveřejnil, kolik do jím zřizovaných škol bude investovat. Stavební práce se týkají především snížení energetické náročnosti, rekonstrukce sociálních zařízení, vybudování nových tříd, výtahů či bezbariérových přístupů. Kolik kraj letos do těchto úprav vloží?

Částka, kterou na opravy a rekonstrukce škol půjde, činí téměř 200 milionů korun. Část je hrazena z dotací, část hradí kraj a finančně přispívají také školy samotné. „Akce jsou financovány z Fondu rozvoje školství, Operačního programu Životní prostředí a z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotační podpora je u každého fondu jiná. Celkem bude proinvestováno 199 541 631,18 Kč“, uvedl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje pro oblast školství Zdeněk Dvořák.

„V některých školách už opravy začaly a během prázdnin se musí dokončit, v některých je harmonogram nastaven přímo na léto, kdy se školy vyprázdní“, doplňuje Dvořák. Například studenti Gymnázia v Českém Krumlově ukončili výuku již v pátek 21. června, na Všeobecném a sportovním gymnáziu Vimperk mají prázdniny od úterý 25. června, SŠ technická a obchodní v Dačicích skončila již 26. června a SPŠ stojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích vysvědčení rozdávala dnes 27. června 2019.

Právě v Českém Krumlově čeká řemeslníky nejvíce práce. „Čeká nás zateplení, fasáda, venkovní žaluzie, rekonstrukce kotelny, vzduchotechnika v učebnách, část osvětlení v budově školy nebo výměna části oken a oprava venkovního přístupového schodiště k domovu mládeže“, vypočítává ředitelka Gymnázia Hana Bůžková a dodává: “Škola již nutně tyto opravy potřebuje. Moc se na výsledek těšíme. Třeba osvětlení, vzduchotechnika a venkovní žaluzie budou propojené a napojené na meteostanici. To je v jižních Čechách naprosto unikátní projekt. Od celé rekonstrukce si zároveň slibujeme velkou úsporu energií.“