Nechte si označit kolo syntetickou DNA. Pojistíte se tak proti krádeži

PROSTĚJOV – Pokud se chcete pojistit před krádeží kola, máte nyní příležitost si nechat označit svůj bicykl syntetickou DNA. Městská policie v Prostějově začíná s označováním v pondělí 1. července. Mohou se hlásit jak obyvatelé města, tak i lidé z obcí celého okresu Prostějov.

„Městská policie Prostějov v rámci programu prevence kriminality ve městě Prostějově bude v průběhu letních prázdnin pokračovat třetí etapou značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA. Pro zájemce je tato služba zdarma,“ uvedla mluvčí Prostějova Anna Kajlíková.

Značit se bude každé pondělí a středu na služebně Městské policie Prostějov v době od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 16:00 hod. V letošním roce mají strážníci v plánu označit 150 kol. Zájemci se však musí objednat přes objednávkový systém na webových stránkách města Prostějova, nebo kontaktovat Skupinu prevence telefonicky na čísle 582 402 261.

S sebou je nutné přinést očištěné jízdní kolo, občanský průkaz, doklad o nabytí jízdního kola, popř. je možné jej na místě nahradit čestným prohlášením. Značení nelze provádět za deštivého počasí a při teplotách pod 10°C.

Forenzní značení se vyznačuje vysokou odolností vůči vnějším vlivům a dlouhou životností. Syntetická DNA je na kolo nanesena na zhruba 10 místech. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček dokonale vytvrdnutá a stává se pouhým okem neviditelná.

Všechny takto označené předměty jsou vybaveny samolepkami, které varují pachatele, že kolo/vozík je speciálně označen a může být snadněji identifikován městskou policií či Policií ČR. Jde o preventivní opatření, které by mělo odradit potenciálního zloděje.