Otvárajte sa strážnické brány! MFF Strážnice startuje

HODONÍN – Festival v areálu strážnického zámku i sousedním skanzenu rozsahem patří mezi největší folklorní festivaly v celé Evropě. Mezinárodní folklorní festival Strážnice 2019 proběhne od 27. do 30. června a jsou to tři dny a tři noci plné folkloru. Folklor baví děti, mladé i starší a právě ve Strážnici je to vidět na každém kroku.

Festival je to mezinárodní, ale především celonárodní. Můžete tu uvidět soubory z exotických krajin jako letos z Indie a Alžíru, z Evropy letos přijalo pozvání Chorvatsko a Ukrajina a různé soubory ze všech koutů Čech, Moravy a Slovenska. Nejvíc je ale stejně vždycky těch domácích slováckých souborů. Strážničané, Horňáci, Dolňáci, Podlužáci, Hradišťáci, Kyjovjáci i hanáčtí Slováci se všude vesele zdraví, společně popíjí a trochu se pošťuchují.

Když si zakoupíte vstupenku jen za stovku, nepustí vás sice na pořady, ale volně se můžete po zámeckém areálu pohybovat, a tam to žije jak přes den, tak v noci. Vstupenka na celé tři dny je za 550 korun, a to pak nebudete vědět, kam se podívat dřív. Desítky programů menšího i velkého formátu zaplní několik festivalových scén v areálu skanzenu a také Zbojnickou louku. Mezi tradiční programové šlágry patří Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, která přináší jednu novinku: Diváci budou moci v dopoledním předkole, které se uskuteční na stadionu Zahrada od 9 do 12 hodin, hlasovat v anketě diváka výhradně pomocí SMS zprávy. Finále proběhne v sobotu odpoledne v největší amfiteátru areálu Zámek. Milovníci tradiční krásy lidové kultury si určitě nenechají v pátek večer ujít pořad Prostá krása Kyjovska. Vrcholným uměleckým vystoupením bude pořad VUS Ondráš a bratislavského Sĺuku.

Děti jsou přirozenou součástí festivalu a speciálně pro ně je určena Dětská Strážnice. Letos to budou pořady ve skanzenu Tady jsme doma, Kudy do zahrady, Dětský dvůr atd. Tvůrčí dílny pro děti proběhnou v pátek dopoledne na louce u Platanové aleje. Dětský koutek připravují na Zbojnické lúce v sobotu a neděli během dne. Volné vstupné je pro děti do 15 let včetně, důchodce nad 70 let a držitele průkazu TP, ZTP, ZTP/P.

Páteční i sobotní večer končí i vlastně začíná nekončící zábavou nazvanou Noc s hudci. Ti nejotrlejší vítají první sluneční paprsky nového dne ještě se sklenkou nebo houslemi v ruce. Jestli jste na strážnických slavnostech ještě nikdy nebyli, rozhodně to zkuste, stojí za to. Na své si přijde opravdu každý.

Kompletní program festivalu najdete festivalstraznice.cz. Nezapomeňte do zavazadla přibalit repelent proti komárům. Doporučuje se přijet vlakem nebo autobusem, abyste mohli pít vynikající víno. Slovácký krúžek z Brna už podruhé vypravuje speciální folklorní expres v pátek z Brna ve 14.30 a zpět ze Strážnice v neděli v 17,30.