Příznivci Jarmily Šulákové si dnes připomínají její nedožité devadesátiny

Právě dnes by vsetínská rodačka a královna valašské lidové písně, Jarmila Šuláková, oslavila významné jubileum. Kytici na hrob zpěvačky s nezaměnitelným hlasem položili představitelé města, místostarostové Simona Hlaváčová a Pavel Bartoň. „Oficiální veřejnou vzpomínku chystáme na podzimní Valašské záření, kdy se na paní Šulákovou zavzpomíná v rámci vystoupení vsetínských folklórních souborů,“ informoval Pavel Bartoň.

Jarmila Šuláková se narodila 27. června 1929 a lásku k muzice v ní vypěstovali její rodiče. Ačkoliv se v roce 1950 využila švadlenou, nastoupila do prodejny Supraphon ve Vsetíně, kde byla v dennodenním kontaktu s hudbou, a setrvala zde až do roku 1985, kdy odešla jako vedoucí prodejny do důchodu. Stála i u zrodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, s nímž v roce 1958 absolvovala své první velké zahraniční turné po Anglii. Během čtyř desítek let s orchestrem procestovala doslova celý svět. V polovině devadesátých let se odvážně pustila do spolupráce se skupinou Fleret, a přestože se jednalo o trochu jiný druh hudby, diváci a posluchači je nadšeně přijali.

Je nositelkou mnoha ocenění, mezi ty nejvýznamnější patří titul národní umělkyně, in memoriam byla oceněna například medailí Za zásluhy v roce 2017, a v témže roce obdržela Zvláštní cenu města Vsetína. Rodné město jí také udělilo v roce 2005 titul Čestná občanka Vsetína.

Zemřela 11. února 2017 ve věku nedožitých osmaosmdesáti let. Pohřbena je v Rožnově pod Radhoštěm na valašském Slavíně. Náhrobek, jehož autorem je akademický sochař Miroslav Machala, znázorňuje postavu ženy se šátkem a tradiční sponou, které byly pro ni typické.