Brně hořela auta v garážích bytového domu

BRNO –  Když začne hořet auto na parkovišti, je zle. Když ale začne hořet auto v podzemní garáži, je to velký průšvih. V Brně-Žebětíně v noci hořela tři auta a musel být kvůli tomu evakuován celý dům. Naštěstí se požár obešel bez zranění.

Včera po půl jedenácté v noci byl hasičům nahlášen požár v garáži bytového domu na ulici Sentická v Brně-Žebětíně. U požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanic BVV, Lidická, Líšeň, Přehrada, Starý Lískovec společně s dobrovolnými hasiči městské části Brno-Žebětín. Po průzkumu na místě zjistili, že se od požáru tří osobních aut v podzemních garážích domem šíří nebezpečný kouř. Proto byl povolán i evakuační autobus z Tišnova. Celkem 34 obyvatel bytového domu muselo narychlo opustit své byty. Aby nemuseli stát před domem, mohli zásah přečkat v připraveném evakuačním autobusu.

Na průjezd záchranných jednotek i evakuaci obyvatel domu dohlíželi i brněnští strážníci. „Dvojice strážníků asistovala hasičům při evakuaci, zbylí čtyři strážníci zajišťovali volný průjezd vozidlům integrovaného záchranného systému a udržovali vyvedené osoby v bezpečné vzdálenosti od budovy,“ popsal napjatou situaci mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Proti plamenům v druhém podzemním podlaží použili hasiči dva vodní proudy. „Vzhledem k hustému kouři museli hasiči zasahovat v dýchací technice. Požár měli pod kontrolou za 40 minut. Dohašení a odvětrání celého domu trvalo víc jak hodinu. Po odvětrání budovy se obyvatelé domu začali postupně vracet do svých bytů. Hasiči ukončili zásah hodinu a půl po půlnoci. Předběžnou výši škody odhadl vyšetřovatel na osm set tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou v šetření. U události se nikdo nezranil.,“ uvedl Jan Dvořák z HZS Jihomoravského kraje.