Kradli jako straky. Dokonce i ve stacionáři

JESENÍK – Povedení zloději řádili v posledních měsících v Jeseníku. Starší dvaatřicetiletý muž toho má na svědomí více, svého o třináct let ladšího mladšího kumpána zřejmě zaučoval. Nyní už jsou oba v rukou police. Ta je viní ze spáchání trestných činů krádež a porušování domovní svobody.

Kradli v bytech, domech, zahradách a troufli si i na stacionář. „Starší z mužů má na svědomí hned několik skutků. Začátkem května se lstí dostal do společných prostor panelového domu na ulici Tyršově v Jeseníku. Zde pak ve sklepě z neuzamčené sklepní kóje odcizil horské jízdní kolo,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová s tím, že na zloděje upozornili policii svěci z protějšího panelového domu.

Ve stejném měsíci měl obviněný poškodit vstupní dveře do objektu denního stacionáře. Z objektu sice nic neukradl, ale poškodil kamerový systém. „Zpozoroval, že je objekt elektronicky zajištěn, proto ze zdi vytrhnul a následně odcizil klávesnici elektronického zabezpečení,“ dodala mluvčí.

Na jednu z „akcí“ vzal devatenáctiletého mladíka, který je nyní také obviněný. Společně obrali 61letého muže, který usnul v ulici Sadové v Jeseníku na lavičce. Z kapsy bundy mu odcizili balení tabáku a mobilní telefon. V ten samý den večer zase společně vnikli na oplocenou zahradu rodinného domu na ulici Bezručově a z té odcizit skleněnou dózu na sýry.

Lup to byl chudý, proto se ještě pokusili o další krádež. Vylezli na dřevěné palety umístěné pod balkónem bytu na téže ulici. „Přitom však byli vyrušeni a z místa utekli. Starší z mužů se měl podle kriminalistů následující den v podvečer na místo vrátil a odcizil svačinovou krabičku, zahradnické nůžky, pracovní rukavice a zavařeniny,“ uzavřela mluvčí s tím, že v případě odsouzení může jít mladší zloděj na dvě léta za mříže a staršímu hrozí tři roky ve vězení.