Hledá se listopad 1989! Bude z toho výstava k výročí

ŠUMPERSKO – Máte doma fotografie zachycující listopadové události roku 1989 v Zábřehu? V souvislosti s letošním 30. výročím Sametové revoluce hledá město Zábřeh ve spolupráci se Zábřežskou kulturní majitele snímků nebo jakýchkoli tiskovin z tohoto období, kteří jsou ochotni podělit se o ně s ostatními.

Snímky by měly jakýmkoli způsobem dokládat atmosféru roku 1989, ať už předlistopadové měsíce nebo listopadové a prosincové události převratu, jak probíhal v Zábřehu nebo jeho blízkém okolí. Fotografie lze doručit osobně do infocentra kulturního domu, případně v elektronické podobě zaslat na emailovou adresu david@kulturak.info.

Důležité je uvést, kdo, kdy a kde snímek pořídil, popř. kdo je na něm zachycen, pokud jsou tyto údaje známy. „Pro připravovanou výstavu, ale i další případné využití, bude velice cenné, když bude fotografie či dokument doplněn krátkým popiskem – může jít o vzpomínku toho, kdo fotografii pořídil, toho, kdo je na ní zachycen, nebo i současný komentář, který pozadí vzniku fotografie vysvětlí,“ apeluje Zdeněk David z kulturního domu. Veškeré zapůjčené materiály budou jejich majitelům vráceny do konce září.

Ze získaných fotografií a dokumentů budou vybrány ty nejzajímavější, které budou naskenovány, vytištěny a umístěny na podzimní výstavě, ale také prezentovány v rámci koncertu skupiny Spirituál kvintet. Ten se uskuteční v den státního svátku 28. října v kulturním domě. „Zvažujeme i další využití získaných fotografií tak, aby byly zdokumentovány především pro budoucí generace. Vše ale bude záležet na množství a kvalitě získaného materiálu,“ doplnil k záměrům města starosta František John.