Nemocnice v Budějovicích nabízí novinku v porodnictví

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Maminky, očekávající v nejbližších dnech porod svého potomka, budou moci v českobudějovické nemocnici k utlumení bolestí využít novinku. Žena po ní podle zdravotníků bude klidnější a psychicky uvolněná, avšak miminku to nijak neublíží.

Během porodu tedy nastávající matky mohou už od nynějška využít takzvanou inhalační analgesii, ke které se používá medicinální plyn složený z oxidu dusného a kyslíku v poměru 1:1, lidově řečeno rajský plyn. „Představuje bezpečnou a neinvazivní formu inhalační porodní analgesie, má analgetické, lehce sedativní a anxiolytické účinky. Jeho předností je minimum zdravotních kontraindikací, jednoduchá aplikace, rychlý nástup analgetického účinku a zároveň i jeho rychlé odeznění,“ uvádí primář Gynekologicko-porodnického oddělení Miloš Velemínský.

Tuto analgetickou metodu je možné použít i v kombinaci s jinými. Podle odborníků je možné ji aplikovat ke konci první doby porodní, když například odeznívá účinek epidurální analgesie, či jako doplněk lokální nebo regionální anestezie při ošetření porodních poranění. „Entonox příznivě ovlivňuje chování ženy při porodu. Je klidnější, psychicky uvolněná, a přitom schopna komunikace a spolupráce,“ dodává primář.

„Zavedení rajského plynu je reakcí na podnět ze strany rodiček. Je pro nás důležité, aby se cítily co nejkomfortněji, věříme, že tento krok ocení,“ uzavírá předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.