Plánujete letět na dovolenou se psem? Nebo je lepší nechat ho doma?

Ne každá dovolená je vhodná pro domácího mazlíčka. Létání se psem nebo kočkou mnoho evropských aerolinek umožňuje, ovšem za různých podmínek. Častokrát je lepší nechat čtyřnohého člena rodiny doma nebo ho dát do zvířecího hotelu. Rozhodující je zdravotní stav a povaha mazlíčka.

Stresující let

„Cestování je pro většinu domácích mazlíčků stresující. Zvířata se vyrovnávají s měnícím se tlakem a teplotou hůře než lidé. Pokud na to zvíře není odmala zvyklé, doporučujeme se letecké přepravě vyhnout,“ říká Lukáš Zelený ze spotřebitelské organizace dTest, která se tématem zabývala. „Pokud už chcete vzít zvířecího parťáka s sebou do letadla, vyřiďte si všechny potřebné formality. Pokud nezačnete alespoň měsíc před odletem, pravděpodobně nestihnete vše vyřídit včas. Před koupí letenky si dobře prostudujte podmínky dané země a konkrétní letecké společnosti,“ dodává.

Formální náležitosti

Ne do všech zemí je možné vycestovat s domácím mazlíčkem, podmínky přepravy se v jednotlivých zemích různí. Základní formální náležitosti vycestování zvířete v rámci Evropské unie jsou: platný cestovní pas, očkování proti vzteklině, označení mikročipem nebo tetováním. Očkování se považuje za platné až za 21 dní po vakcinaci. Země jako Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko vyžadují navíc odčervení. To musí zvíře podstoupit minimálně jeden den před vstupem na jejich území a musí být potvrzeno v cestovním pasu. Některé státy odmítají na své území vpustit štěňata nebo koťata.

Možnosti „ubytování“ v letadle

Existují tři možnosti, jak přepravovat psa nebo kočku v letadle. „Zvíře může letět s vámi v kabině, nebo v nákladovém prostoru – buď jako odbavené zavazadlo, nebo jako zboží. V zavazadlovém prostoru může být přepravováno jen v dostatečně velké, uzavíratelné schránce s nepropustným dnem a otvory pro dýchání. Na zvíře se vztahují váhové limity, rozměr přepravní schrány bývá také omezen,“ vysvětluje Lukáš Zelený. Některé letecké společnosti povolují vzít mazlíčka do kabiny pro cestující za přísnějších podmínek. Volnější pravidla se vztahují na asistenční psy pro cestující se zdravotním postižením. Tito psi jsou na palubu bráni přednostně, cestují zdarma a bez schrány.

Zůstane doma, ale kam s ním?

Pokud svého čtyřnohého mazlíčka raději necháte doma, máte několik možností. Můžete ho nechat v péči příbuzných nebo známých. Pokud takovou možnost nemáte, je možné využít komerční služby hlídání zvířat. Na trhu je velká řada subjektů, které nabízí krátkodobou i dlouhodobou péči o domácí mazlíčky. Někteří provozovatelé služeb nabízejí jako variantu hlídání pejska přímo v domácím prostředí. I když nastěhovat si domů cizího člověka, kterého blíže neznáte, může být tak trochu sázka do loterie.

Doma, nebo psí hotel

Některé organizace nabízejí rovněž hlídání pejsků v domácím prostředí, avšak v domácnosti provozovatele. Na internetu najdete databázi více než osmi set náhradních majitelů. Většinou jde o ubytování v rámci rodinného domu se zahradou.  Podmínkou ale je, aby se váš mazlík dobře snášel s ostatními parťáky. Za případnou separaci si připlatíte.

Nejčastější a nejvíc žádanou variantou je ubytování psů v psích hotelech. V těchto zařízeních pobývají ve venkovních či vnitřních kotcích, mají pravidelný přísun stravy a podle přání se dvakrát až třikrát denně venčí. Procházky absolvují většinou ve větší tlupě, takže mohou navázat nová přátelství. Pokud máte k dispozici i dobré reference, může to být pravá volba pro vás.

A cena?

Kolik náhradní majitel a různé druhy ubytování stojí a anketu mezi provozovateli hlídacích služeb najdete na stránkách časopisu dTest.