Testovaly zdravotníky na spalničky. Stovky se znovu nechají očkovat

OLOMOUCKÝ KRAJ – Více než 1500 zaměstnanců z řad lékařů, sester, sanitářů i dalších profesí nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku podstoupili vyšetření pro zjištění hladiny ochranných protilátek proti spalničkám. Třetina testovaných podstupí další dávku očkování.

Spalničky se staly fenoménem několika posledních let. Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 již vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo u nás celkem evidováno 235 případů spalniček a jen za prvních pět měsíců roku letošního již 545 případů.

Vzorky zdravotníků Středomoravské nemocniční, ale i dalších zdravotnických zařízení a záchranných složek, zpracovávaly Laboratoře AGEL. Vznikl tak unikátní rozsáhlý soubor dat vyšetření téměř 8,5 tisíců osob. Ten ukazuje rozdíl v odolnosti vůči spalničkám mezi věkovými skupinami pracovníků zdravotnických i nezdravotnických firem. „Celkem jsme zpracovali více než 8,5 tisíce vzorků a zjistili jsme, že v populaci, která byla očkována jednou nebo dvěma dávkami vakcíny je nechráněných 36,5 % lidí. Výsledky ukazují, že očkování časem vyvane a prevencí proti onemocnění je nechat se znovu přeočkovat,“ uvedla vedoucí oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě Vítkovicích Hana Bílková Fránková.

Třetina testovaných zdravotníků Středomoravské nemocniční, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, nyní podstupuje další dávku očkování proti spalničkám. „Díky vysoké proočkovanosti personálu se lidé zároveň nemusejí obávat, že by byl v budoucnosti v případě zhoršené epidemiologické situace jakkoliv ohrožen provoz našich nemocnic,“ dodala předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová. Za pět stovek vakcín zaplatí společnost zhruba 300 tisíc korun.