Nebaví vás povalování u vody? Projděte si novou archeostezku v Pavlově

BŘECLAV – Turisté směřující za koupáním k Novomlýnským nádržím objevují novou atrakci. Od půlky června je otevřena 3 a půl kilometru dlouhá Archeostezka, která je provede po úbočí Pavlovských vrchů pod zříceninou Dívčích hradů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi.

Celkem pět panelů umístěných pod Pavlovskými vrchy na trase mezi dvěma sousedními obcemi provede návštěvníky po nejvýznamnějších lokalitách kultury lovců mamutů. Panely budou pomyslně spojovat i dvě pobočky Regionálního muzea v Mikulově – Archeopark Pavlov ve stejnojmenné obci a Expozici Život pod Pálavou v Dolních Věstonicích. „Přímo v terénu tak turisté uvidí, kde se nacházela sídliště pravěkých lidí a kde byla objevena Věstonická venuše nebo tajemný trojhrob,“ přiblížil Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které Archeopark Pavlov spadá.

Dlouho očekávaná archeostezka se tak stala vhodným doplňkem k moderní pavlovské expozici, která se věnuje mladopaleolitické kultuře lovců mamutů. Stezka původně měla být přístupná už dříve, ale slavnostní otevření se zdrželo kvůli majetkoprávním vztahům. Výstavba stála řádově desítky tisíc korun. „Na Archeostezku chceme navázat vinařskou stezkou z Horních do Dolních Věstonic,“ zmínila se také starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová.