Deváťáci slavili ukončení školního roku s alkoholem a drogami, policisté zasáhli včas

BLANSKO, VYŠKOV – Celorepubliková preventivní akce s názvem HAD (hazard, alkohol, děti) má za cíl prevenci patologických jevů u mladistvých a nezletilých v souvislosti s rizikovým požíváním alkoholu a drog.  Do akce se zapojilo během páteční noci celkem 18 policistů z Územního odboru Blansko. Bylo nasazeno také šest strážníků městské policie a dva příslušníci Hasičského záchranného sboru. Během večera tak zkontrolovali přes 15 klubů a restaurací a 70 osob, z toho 60 osob nezletilých. Zjistili celkem šest přestupků, z toho čtyři v souvislosti s alkoholem a šestnáct v souvislosti s tabákem.

Při jedné z kontrol policisté překazili žákům devátých tříd oslavu k zakončení školního roku. Deváťáci se sami považovali za skoro dospělé, proto si plánovali ukončit konec docházky na základní škole a příchod prázdnin konzumací alkoholem. Při přípravě studentů k bujarému večírku naštěstí policisté zasáhli včas. Na místě v objektu u táboráku tak zajistili několik litrů tvrdého alkoholu, vína a sud jedenáctistupňového piva. Pro ty, kterým by alkohol nestačil, měli děti připravené do zásoby pervitin, tabletky extáze a několik krabiček cigaret. „Ve věci budou prováděny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podání alkoholu dítěti,“ sdělila mluvčí policie Lenka Koryťáková.

Podobná akce se konala také na Vyškovsku. V posledním dnu školního roku navštívila vyškovské bary a diskotéky nejen mládež, ale i policisté. Strážci zákona kontrolovali podniky a provozovny nejen ve Vyškově, ale i Rousínově, Pustiměři a Ivanovicích na Hané, zda v nich není osobám mladším 18 let podáván alkohol. Z dvaceti kontrolovaných mladistvých měli sedmnáctiletý chlapec a šestnáctiletá dívka pozitivní dechovou zkoušku. Hladina nepřesáhla půl promile. „Policie v těchto případech informuje orgán sociálně právní ochrany dětí a rodiče. Také zjišťujeme, kdo požívání alkoholu osobám mladším osmnácti let umožnil a dopustil se tak přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi,“ doplnil mluvčí policie Pavel Šváb.

Do akce se zapojil rovněž Hasičský záchranný sbor a celní správa. Ti v provozovnách kontrolovali dodržování předpisů.