Hasiči zachraňovali vzácné barokní sbírky na žďárském zámku

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – V pátek 28. června se nad zámkem strhla fiktivní bouře, která porušila část střechy nad Barokní galerií. Za zdmi galerie se ukrývají originály barokních děl ze sbírek Národní galerie v Praze. Protože došlo k zatékání do budovy a ohrožení cenných sbírek vodou a vlhkostí, určil velitel zásahu cvičnou evakuaci těchto děl.

Historicky první taktické cvičení na sbírkách umístěných na žďárském zámku pořádala European Rescue Academy (ERA), která se zaměřuje na praktický výcvik zasahujících hasičů a personálu muzeí při evakuaci uměleckých děl, společně s jednotkou Sboru dobrovolných hasičů města Žďár nad Sázavou 2 a s vedením Muzea nové generace a Barokní galerie. Cvičení se zúčastnila také jednotka města z Veselíčka.

„Celkem zasahovalo 12 hasičů. Umělecká díla nebyla evakuována chaoticky. Na fiktivní umělecké předměty a budovy, ve kterých se nachází, zpracovala ERA evakuační listy, které určují prioritu při evakuaci děl. V zámecké galerii se nacházelo celkem deset cvičných děl (obrazy, sochy), které byly evakuovány mimo budovu a zaevidovány za osm minut. Po skončení cvičení byly zasahující hasiči a hosté seznámeni s konkrétními evakuačními listy na umělecká díla, která se nachází v Barokní galerii zámku Kinských,“ popisuje zásah Marek Prokop, vedoucí výcvikového a školicího střediska Žďár nad Sázavou (ERA). Zásahu se zúčastnili také zástupci Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, Evropské záchranářské akademie a Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, územního odboru Žďár nad Sázavou.