Modernizace letiště na jihu Čech je hotová. Kdy budeme létat?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Jihočeši patrně s netrpělivostí očekávají, kdy budou moci odletět na svou vysněnou dovolenou z krajské metropole Jihočeského kraje. Tomu jsme zase o kousek blíž. Modernizace českobudějovického letiště je totiž úspěšně hotová a minulý týden proběhlo slavnostní stříhání pásky. Jak to na místě vypadalo, se s námi podívejte ve fotogalerii.

„Nový letištní terminál, přístupová komunikace, parkoviště, rekonstruovaná a rozšíření odbavovací plocha, budova letištního zabezpečení, nové světelné vybavení a technologie pro odbavení cestujících. To vše si mohli prohlédnout zastupitelé Jihočeského kraje během slavnostního zakončení modernizace českobudějovického letiště,“ stojí v tiskové zprávě Jihočeského kraje.

Letiště v současné době umožňuje provoz menších letadel do rozpětí křídel 24 metrů. Jedná se tedy o provoz letadel v kategorii všeobecného letectví, to znamená provoz malých letadel, ultralightů a vrtulníků. Na podzim letošního roku by pak mohl být spuštěn provoz proudových letů a od roku 2021 zde budou moci přistát i obchodní letadla.

„K tomuto datu se upínají všechny naše naděje. Já sama jsem netušila, jak složitý je celý proces povolování jednotlivých etap, nutných pro udělení certifikací. To je ale pochopitelné, jde v první řadě o bezpečnost a v tom chtějí mít všichni stoprocentní jistotu,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská s tím, že letiště má na jihu Čech velký potenciál. „Když pominu skutečnost, že jsme druhou nejnavštěvovanější destinací České republiky, tak i firmy se nás často ptají, kdy bude letiště konečně fungovat. Stejný zájem o přistávání na našem letišti mají i rozličné letecké společnosti,“ dodala Stráská.

Celková částka, která byla do modernizace investována, činí 646 milionů korun. „Stavba druhé etapy modernizace českobudějovického letiště byla rozdělena do dvou fází. První proběhla v letech 2015-2016. Druhou fázi stavebních prací prováděla firma Hochtief od listopadu 2017. První fáze druhé etapy modernizace letiště stála 121 milionů a druhá 525 milionů korun,“ uvádí zpráva Jihočeského kraje.