Pohotové jednání řidiče MHD zachránilo život sebevraha

ZLÍN – Pravidelná večerní jízda řidiče linky 31 z centra Zlína do Jaroslavic nebyla zprvu ničím výjimečná. V pondělí krátce před tři čtvrtě na devět dojížděl vůz na zastávku Morýsovy domy, když tu se řidiči naskytl šokující výjev. Na označníku zastávky viselo nehybné lidské tělo. „Naši řidiči se na linkách setkávají s různými neočekávanými událostmi, kolapsy cestujících i dopravními nehodami, při kterých občas poskytují první pomoc. Pokus o oběšení se na označníku zastávky a zachraňování postiženého, aby měl ještě šanci se vrátit do života, však evidujeme poprvé,“ poznamenal hlavní dispečer DSZO Josef Polách.

Na sebevraha upozornila řidiče žena na nástupišti, která se máváním snažila upoutat jeho pozornost. Když řidič pochopil, co se stalo, okamžitě zareagoval. Vystoupil z vozu, a když spatřil, že muž visí za bavlněné tričko omotané kolem hrdla, vběhl do vozu pro nůž a látku přeřezal. Uvolnil tričko obepínající krk a okamžitě přivolal lékařskou pomoc. Muž byl stále ještě naživu.

V té chvíli směřoval do vozovny další řidič autobusu MHD, který u Morýsových domů zastavil a přispěchal kolegovi na pomoc. Včasný zásah cestující na zastávce a obou řidičů pomohl zoufalému muži zůstat naživu.