Jihomoravští záchranáři žádají motorkáře: Jezděte s rozmyslem!

BRNO, BŘECLAV – Více než desítka dopravních nehod si včera vyžádala zásah jihomoravských záchranářů. Přibližně polovinu z toho tvořily události, kdy účastníkem nehody byl řidič motorky nebo jeho spolujezdec.

V případě jednoho zásahu u Sobotovic na Brněnsku zdravotníci pacienta ošetřili a letecky transportovali v kritickém stavu na urgentní příjem FN Brno. Později jim však policie potvrdila, že muž těžkým zraněním v nemocnici podlehl. Další nehody motorkářů se staly především v blízkém okolí města Brna, ale například také v brněnských Černovicích nebo na Břeclavsku, kde u Velkých Bílovic došlo ke srážce dvou motorek. Ve všech případech záchranáři pacientům poskytli adekvátní přednemocniční péči a převezli je k finálnímu ošetření do nemocnice. Jednalo se především o středně těžká či lehká zranění.

Motorkář je jedním z nejohroženějších účastníků silničního provozu, protože není chráněn karosérií vozu, která pohltí velké množství energie. Ta se pak přenáší na nechráněné tělo jezdce. Dalším důležitým faktorem je rychlost, protože motorka často svádí k rychlosti mnohem vyšší, než je cestovní rychlost osobního vozu. Roli hraje i to, jestli při nehodě dojde k nárazu. Na okruhu, určeném pro závodní motorky, jsou únikové zóny, kde se motorka snadno zbrzdí a její řidič plynule „doklouže“ až do samotného zastavení. V reálném provozu jsou ale cesty lemovány stromy, sloupy, svodidly. Srážka s pevnou překážkou ve vysoké rychlosti je pro jezdce na motorce smrtelná. I z tohoto důvodu většinou k nehodám motorek posílají záchranáři vrtulník.

Nejčastějším poraněním jezdců na motorce jsou vážná zranění horních a dolních končetin, velkým rizikem je poranění páteře a závažné vnitřní i zevní krvácení. Přilby, kvalitní oděv a ochrany páteře mohou předejít zbytečným úrazům nebo snížit jejich závažnost. „Respektujme prosím jeden druhého, dodržujme pravidla a buďme ohleduplní. Zkusme společně zabránit dalším vážným či dokonce smrtelným úrazům,“ žádá v závěru mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová.