Nejdříve chtěl sebevrah skočit pod vlak. Za hodinu a půl skočil ze stožáru

BRNO – Neobvyklý případ vyšetřují od konce června brněnští policisté. Nejprve zasahovali na hlavním nádraží, kde se muž středního věku zřejmě pokusil spáchat sebevraždu skokem pod vlak. Nezdařila se mu a záchranáři jej převezli na psychiatrii. Tam ho lékaři prohlédli a propustil jej. Muž o chvíli později zemřel po skoku ze stožáru vysokého napětí.

K prvnímu zásahu spěchali policisté na nádraží v neděli ráno, kde šel muž po jednom z nástupišť proti jedoucímu vlaku. Strojvedoucí na něj zatroubil, muž popošel od hrany nástupiště, ale pak vkročil do kolejiště přímo před vlak. Strojvedoucí naštěstí už předem snížil rychlost, takže lokomotiva muže pouze přimáčkla k hraně nástupiště. Záchranka ho pak převezla do psychiatrické nemocnice v brněnských Černovicích. Odtud byl ale krátce po příjezdu propuštěn. Před polednem spěchaly všechny složky záchranného systému ke stožáru vysokého napětí jen pár desítek metrů od nemocnice. Muž nakonec sáhl na elektrický drát, zřítil se ze stožáru a na místě zemřel.

Případ klade otázku, jestli je u nás dobře nastaven systém péče o lidi, kteří se pokusí sáhnout si na život, nebo jestli lékaři psychiatrického oddělení jen špatně odhadli situaci. Mezi oběma sebevražednými pokusy totiž uplynula jen hodina a půl. Kromě policie prošetřuje případ i vedení nemocnice. Podle ministerstva zdravotnictví neexistuje žádný právní předpis, podle něhož by nemocnice musela hospitalizovat člověka podezřelého ze sebevražedného jednání.