Pes uvnitř rozpáleného vozu? Týrání zvířat. Jaký je postih?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Nejen ochránci zvířat každoročně upozorňují na úmrtí psů uvnitř rozpálených automobilů. Lidé jsou však stále nepoučitelní a neuvědomují, že automobil se v takovém počasí, které právě panuje, mění na rozpálenou pec. Jaký postih hrozí, v případě takového činu?

Odbor ochrany životního prostředí magistrátu v krajské metropoli každý rok řeší takovéto otřesné činy. Hranice postihu je přitom stanovena na pokutu až půl milionu korun. Lidé si ale stále patrně neuvědomují, že se jedná o živého tvora a ne věc.

„Když nechají psa v zaparkovaném autě, je to stejné, jako by jej dali do sauny, ovšem bez možnosti úniku. Teplota ve vozidle se totiž během krátké chvíle vyšplhá na šedesát až sedmdesát stupňů. Pes se potí téměř výhradně pouze na tlapách a ochlazuje se dýcháním. V autě potřebuje spíše průvan a přikrytí těla mokrým ručníkem. Rozhodně mu nestačí jen pootevřené okénko a miska s vodou. I když je vozidlo vychlazené klimatizací, velmi brzy se zahřeje, pes trpí, zkolabuje a může i zemřít,“ konstatuje vedoucí odboru Svatopluk Mika.

Ten také uvedl konkrétní případ, kdy majitel nechal své dva psy v autě tři hodiny. „Jeden pes tenkrát zemřel a druhého před jistou smrtí zachránil mladík, který vyrazil okénko a psa vyprostil. Ztrátu svého čtyřnohého přítele pak jeho pán při sepisování protokolu oplakal,“ popisuje otřesný případ Mika.