Většina obcí na jižní Moravě o svátcích vyvěsí moravskou vlajku

BLANSKO – Celkem 1519 vesnic a měst České republiky chce vyvěsit moravskou vlajku o svátku věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje v pátek 5. července. Chtějí tak vyjádřit svoji sounáležitost s moravskými hodnotami. Iniciativa Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích ji vyhlásila už podesáté a připojila se naprostá většina jihomoravských obcí.

Bude tomu tak i v Olešnici na Moravě. Starosta města Zdeněk Peša se k tomu vyjádřil: „U nás v Olešnici pořádáme na svátek svatého Cyrila a Metoděje již osm roků naše městské oslavy. Zapojují se do nich všechny místní spolky a jsou pro nás významnou událostí. Moravskou vlajku nyní vyvěsíme jako připomínku toho, že věrozvěstové přišli na Moravu, působili na ní a zanechali tu svůj odkaz. Zatímco obecní prapor pro nás symbolizuje sounáležitost s naší obcí, moravská vlajka je symbolem toho, že Olešnice je součástí Moravy coby historické země, k čemuž se hlásíme.“ Město Olešnice a pořadatelé z řad olešnických spolků vás srdečně zvou na výběr piva z několika pivovarů, nealkoholické nápoje a bohatou nabídku chutné stravy. Zváni jste také na tradiční dílničky pro děti i soutěže pro dospělé. K tanci a poslechu hraje DJ od 15 do 24 hodin.

Na obecních úřadech však mohou vlát vesměs dvě varianty vlajky, žluto-červená s erbem anebo modrá s orlicí, a to kvůli sporu o to, která je ta správná. Oficiální podoba moravské vlajky, na rozdíl od moravského znaku, neexistuje, neboť vlajka Moravě nikdy udělena nebyla. Existuje však několik doložených variant moravské vlajky užívaných v historii. První dochovaná varianta pochází z poloviny 13. století.