Chcete-li si udržet zdraví, nevzdalujte se přírodě

To, že příroda má na lidské zdraví blahodárný vliv, věděli naši předci už dávno. Moderní člověk se od ní však odklonil. Hvězdné nebe venkova vyměnil za osvětlená paneláková sídliště. Louky a lesy za nákupní centra a parkoviště. Svému zdraví tímto však neprospěl. Lékaři postupně začínají uznávat, že více času v přírodě znamená pro člověka méně léků.

Člověk je součást přírody

Je třeba si uvědomit, že člověk vždy byl, je a bude součástí přírody. Nebyl primárně stvořen k tomu, aby strávil většinu svého času vsedě v betonové džungli obklopen monitory, umělými zářivkami, které vytlačily denní světlo, a klimatizací, jež nahradila čerstvý vzduch. Lidé trpí civilizačními nemocemi, které naši předci téměř neznali (obezita, metabolický syndrom, alergie atd.). Rovněž přibývá psychických problémů, zejména neurotického charakteru. Tyto bývají podníceny nejen stresem a silným tlakem na výkon, ale také neschopností relaxace. Lidé neumí „vypnout“. Jedním z důvodů je jejich snaha být neustále na příjmu na mobilu a na sociálních sítích. Lidský mozek je permanentně zahlcován informacemi, mnohdy naprosto nepotřebnými.

Příroda na předpis

Mnozí moudří lékaři již dříve svým pacientům doporučovali pravidelný pobyt a pohyb v přírodě. Nyní jej mohou někteří pacienti získat dokonce přímo na lékařský předpis. Na první pohled to zní jako science fiction, ale opak je pravdou. V rámci unikátního projektu začali lékaři na britském souostroví Shetlandy skutečně předepisovat svým pacientům procházky v přírodě.

S jakými problémy může příroda pomoci

Pravidelný pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu, spojený třeba jen s mírným pohybem, totiž pomáhá například upravit krevní tlak nebo problémy s dýcháním a imunitou, dále je vhodný jako prevence srdečního infarktu či mrtvice. V neposlední řadě má také velmi dobrý vliv na lidskou psychiku, protože při něm dochází k vyplavování endorfinů (tzv. hormonů štěstí), takže pomáhá účinně zahánět depresivní a úzkostné myšlenky. Z výsledků jedné vědecké studie vyplývá, že psychické rozpoložení lidí po 90minutové procházce v zeleni bylo mnohem lepší než těch, kteří se procházeli stejnou dobu městem. Lidé obklopeni zelení  vykazovali méně smutných myšlenek a také se cítili uvolněněji, což potvrdilo i zkoumání jejich mozkové aktivity.

Zkrátka a dobře, pokud chcete být zdraví, naordinujte si povinně nějaký ten výlet do přírody nebo alespoň pravidelné procházky parkem. Mobil ovšem vypněte nebo ho rovnou nechejte doma.