Dejte si pozor na nebezpečné skleněné hrnky

PLZEŇSKÝ KRAJ – Pokud byste někdy chtěli koupit tyto skleničky, nebo je už dokonce máte doma, raději se jich zbavte, jestli si chcete uchránit své zdraví. Varuje před nimi Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje.

Jedná se o sadu skleněných hrnků o objemu asi 500 mililitrů s dekorem barevných květin v pruhu. Jsou baleny v barevné papírové skládačce po 3 kusech. Na přední straně jsou české texty identifikující výrobek (skleněný Hrnek, 3 ks, Smart Cook), polské texty, fotografie hrnku a listů. Na boční straně skládačky jsou uvedené slovenské, polské a české texty s pokyny pro použití, fotografie hrnku a listů, dále je zde uveden neexistující EAN kód, kód ITEM NO: 231 45 19, údaje o osobě odpovědné za uvedení na trh, internetový odkaz www.smartcook.cz, symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (symbol „pohárku a vidličky“) a symbol nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“). Toto nebezpečné zboží bylo zatím odhaleno u prodejce v Pardubicích, nicméně je dobré být informován a mít se na pozoru.

Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium a olovo. „Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z tohoto hrnku může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickými kovy − olovem a kadmiem a následně k jejich průniku do organismu člověka. Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až 10 % přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na 40 %. Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod. Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí,“ informuje a varuje náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.