Pro cyklistu v bezvědomí museli záchranáři vrtulníkem

RYCHNOVSKO – Padesátníkovi na kole šlo o život! Co se mu přihodilo? Situace byla natolik vážná, že ho museli letecky převézt do nemocnice.

Muž jel se svým kamarádem na kole po silnici a najednou se mu udělalo špatně. Upadl na zem a jeho společník ihned zavolal pomoc. Trojice policistů se pomocí majáků dostala na místo během několika minut. Zatímco byl na cestě záchranářský vrtulník, svědci události prováděli u cyklisty resuscitaci. Následně je vystřídali strážníci. „Spolu s nepřímou srdeční masáží připravovali defibrilátor. Po analýze přístroj nařídil léčebný výboj, který policisté provedli. Nepřestávali v nepřímé masáži srdeční až do příjezdu záchranářů, kteří si pacienta převzali, a posléze vrtulníkem transportovali do nemocnice,“ uvádí policejní tisková mluvčí Alena Kacálková.

Včasné použití defibrilátoru tak muži zachránilo život. Díky němu mohou policisté zasáhnout ještě dříve, než na místo dorazí sanitka s potřebným vybavením. Na obvodním oddělení v Kostelci nad Ohří to není první úspěšný zákrok. Život mladíkovi zachránili před dvěma lety strážníci ve Vamberku.