Vyrážíte autem na dovolenou? Poradíme vám, jak cestu zvládnou v klidu

Představa dokonalého léta na prosluněných písečných plážích zůstává perfektní, dokud se mezi váš domov a vysněnou destinaci nepostaví stovky kilometrů v autě, hodinové kolony, děti křičící na zadním sedadle, vystresovaný partner, únava a cizí prostředí. Pokud jste si i vy naplánovali vydat se na dovolenou vlastním vozem, nemějte obavy. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Samozřejmostí je důkladná příprava. Ujistěte se, že vaše auto je v dobrém technickém stavu a seznamte se s pravidly silničního provozu v zemích, kterými projíždíte. I když jsou pravidla ve většině zemí EU stejná, mohou vás překvapit drobné odlišnosti jako povolené rychlostní limity nebo přísnější pravidla pro řidiče s držení ŘP méně než dva roky.

Při plánování trasy nevybírejte pouze nejrychlejší variantu a rozvrhněte ji na více etap, abyste měli dost času na odpočinek a pravidelné zastávky. Většina řidičů vyráží na dovolenou během pátku a soboty, pokud tedy odjezd přesunete na jiné dny, vyhnete se největšímu provozu.

Základem bezpečné cesty je pohodlí řidiče, a tudíž by podmínky v autě měly být podřízeny jemu, konkrétně hlasitost nebo druh hudby, teplota nebo frekvence zastávek. Tomuto ideálu mnohdy brání přítomnost dětí, které vyžadují častější pauzy a podněty k zabavení. Hračky, které mají při jízdě u sebe, vybírejte pouze z měkkého materiálu, aby při nárazu neublížily jim ani jiným cestujícím.

Auto zatížené zavazadly mění jízdní vlastnosti, prodlužuje se brzdná dráha, vozidlo hůř akceleruje a zvyšuje se jeho spotřeba. Většinu věcí uložte do zavazadlového prostoru, těžké co nejníže a nejblíže nápravě, aby nedocházelo k přílišné změně těžiště. Uložení předmětů na střechu jej ovlivňuje nejvíce.

Únava číhá na řidiče především mezi jednou a třetí ráno, ale také během odpoledne. Přestávky dělejte pravidelně, ideálně po čtyřech hodinách. Pokud řídíte i v noci, udělejte si čas alespoň na krátký spánek. Každých deset nebo dvacet minut spánku v bezpečně zaparkovaném autě může pomoci odvrátit únavu.