Poznejte na vlastní kůži: Jak komunisté trestali třídní nepřátele?

Chcete zažít nevšední výlet? Poznejte politický lágr. Vyskočí vám husí kůže při procházení celami tábora politických vězňů. V příbramských lesích mezi bývalými uranovými doly se nachází autenticky dochovaný vězeňský tábor vybudovaný pro německé válečné zajatce, přeměněný v padesátých letech minulého století na tábor nucených prací pro politické vězně. Dnes je součástí Hornického muzea v Příbrami a slouží jako připomínka praktik totalitních režimů.

Vyzkoušejte pobyt v bunkru „na vlastní kůži“

K potrestání vězňů sloužil například bunkr, což byla kobka z holého betonu bez vytápění a bez světla o velikosti 11,5 metrů čtverečních a výšce 170 cm. Sem byli i na několik dní zavírání „neposlušní“ vězni. Někdy zde bylo umístěno i na 20 osob najednou. Pobyt v bunkru, ovšem jen na krátkou chvíli, si můžete vyzkoušet sami. Zaplaví vás velmi stísněný pocit z malého prostoru, tmy a chladu.

Dozvíte se, že vězni fárali do podzemí, kde se těžily uranové rudy. Těžbě této rudy a jejímu využití je věnována expozice, kterou můžete navštívit. Těžká práce a ubytování v nelidských podmínkách mělo za následek, že řada odsouzených se vrátila s podlomeným zdravím a někteří zakrátko po propuštění zemřeli.

Život za ostnatými dráty

Vězeňský areál Památník Vojna chrání ostnatý plot a nad jeho vstupní branou je nápis „Prací ke svobodě“, což je v překladu známé nacistické heslo „Arbeit macht frei“. Po výstupu na strážní věž vás ohromí rozlehlost areálu. V její blízkosti na nejvyšším bodě terénu vstoupíte do velitelské budovy s řadou místností, kde se prováděly výslechy vězňů. Po uranové hlušině dojdete k dřevěným barákům, kde byli ubytovaní vězni. Uvidíte místnosti vybavené kovovými palandami, nahlédnete do ošetřovny, do umývárny s plechovými žlaby a do místnosti pro dozorce.

Průvodce vás zavede i do tzv. kulturního domu, kde se pořádaly politické přednášky. Povypráví vám o důmyslných pokusech vězňů o útěk nebo o vězeňské hladovce, které ovšem skončily dalším dlouhým vězením.

Památník Vojna znají i filmaři

V autenticky dochovaném vězeňském areálu se natáčelo i několik dílů televizního seriálu Zdivočelá země, kde fiktivní postavu letce jménem Antonín Maděra ztvárnil herec Martin Dejdar. Autorem scénáře je nedávno zesnulý Jiří Stránský, který byl v 50. letech v tomto lágru uvězněn.

V lednu 2001 byl Památník Vojna vyhlášen kulturní památkou a od roku 2005 byl zpřístupněn veřejnosti. Památník je součástí Hornického muzea v Příbrami.

Projet se můžete i v hornickém vláčku, který je součástí interaktivní expozice o historii uranového hornictví. Trať je dlouhá přes 300 metrů, lokomotiva má dva vagóny a pohybuje se rychlostí pouhých 5 km/h.

Místo výletu

Středočeský kraj, okres Příbram, obec Milín, Lešetice

Provozovatel

Památník Vojna Lešetice, Lešetice 52, 262 31 Milín
tel.: +420 326 531 488, +420 326 531 489
e-mail: info@muzeum-pribram.cz
www: www.muzeum-pribram.cz

Doprava

Pojedete-li od Příbrami, tak po silnici I/66 směr Milín a u obce Lešetice odbočíte vpravo na místní komunikaci směr Památník Vojna (asi 8 km od Příbrami).

Příjezd od Prahy a Strakonic je po silnici I/4, u obce Milín odbočíte na silnici I/66 směr Příbram a u obce Lešetice odbočíte vlevo na místní komunikaci, směr Památník Vojna (je to asi 4 km od odbočky ze silnice č. 4).

Parkoviště

Zaparkovat můžete přímo u areálu. Parkování je zdarma.
GPS parkoviště 49.6395700N, 14.0027458E

Návštěvní doba a vstupné

Památník Vojna je otevřen celoročně. Detailní přehled na webových stránkách www.muzeum-pribram.cz/cz/pamatnik-vojna-lesetice/navstevni-doba nebo na telefonních číslech: +420 326 531 488, +420 326 531 489.

Vstupné zaplatíte podle výběru prohlídkové trasy, dospělí od 40 Kč, děti a senioři od 20 Kč, rodinná sleva je od 100 Kč. Poplatek za fotografování je 20 Kč. Více informací na webových stránkách www.muzeum-pribram.cz/cz/pamatnik-vojna-lesetice/vstupne nebo na telefonních číslech: +420 326 531 488, +420 326 531 489.