Řidiči, pozor na mikrospánek za volantem!

LIBERECKÝ KRAJ – Nepodceňujte únavu za volantem, a pokud ji ucítíte, berte už její první známky velmi vážně. Udělejte si pauzu, chvilku se prospěte, a nebo si naopak protáhněte tělo, jak to komu vyhovuje nejlépe, ale hlavně si dopřejte krátký odpočinek. Pokud je to možné, nechte se při řízení vystřídat. Mikrospánek může někdy i zabíjet, a proto ho nikdy nepodceňujte. Ke dvěma nebezpečným nehodám došlo v posledních dnech na Českolipsku právě vinou mikrospánku.

V sobotu kolem 13. hodiny podlehla únavě a zřejmě i vysokým letním teplotám 74letá řidička osobního vozidla značky Fiat 500, která v kritickou dobu projížděla Oborou po silnici I/38 ve směru od Bezdězu na Doksy. Vlivem mikrospánku, který ji přepadl, ztratila kontrolu nad řízením a vyjela mimo silnici, kde přerazila sloup elektrického vedení. „Ten pak ještě spadl na naštěstí prázdné osobní vozidlo Opel Astra zaparkované poblíž silnice,“ uvedla policejní tisková mluvčí Ivana Baláková. Je obrovským štěstím, že si tato havárie vyžádala jen škodu na majetku, tu policisté na místě odhadli na nejméně 165 tisíc korun.

Podobně dopadl i 29letý řidič vozu Ford Ranger, který včera kolem půl druhé nad ránem neudržel za volantem oči otevřené, klimbnul a tu chvíli projel kovové zábrany staveniště a vjel na přemostění silnice I/9 u Sosnové do vedlejšího jízdního pruhu, který je momentálně uzavřen kvůli stavebním pracím. „Vozidlo nakonec přeletělo vybagrovaný terén, ve kterém se zadními koly zakleslo,“ popsala mluvčí Baláková. I v tomto případě vyvázl řidič a jeho spolujezdkyně bez jediného škrábance. Nicméně škodu na vozidle odhadli policisté na 230 tisíc korun.

Ilustrační foto a foto Policie ČR