Dealeři drog na Svitavsku zadrženi. Máme videa z obou zásahů!

SVITAVSKO – Úspěchem skončila práce svitavského toxi týmu, díky níž se ocitli dva dealeři drog ve vazební věznici.

Pětatřicetiletý muž vyjel se zapůjčeným osobním vozidlem z Hradce Králové do Svitav ve středu 26. června po sedmé hodině ranní. Na ulici kapitána Jaroše ve Svitavách nerespektoval policisty dávané znamení o zastavení vozidla. Na jejich výzvu nejen že nereagoval, ale navíc prudce zvýšil rychlost a začal ujíždět. Přes obce Hradec nad Svitavou a Radiměř se místy řítil rychlostí až 140 km/h. Jeho velmi nebezpečná agresivní jízda skončila v pravotočivé zatáčce na konci Radiměře. Při průjezdu zatáčkou nezvládl řízení a havaroval mimo komunikaci.

Jakmile se kola na havarovaném vozu dotočila, okamžitě vyskočil a začal policistům utíkat. Svitavští policisté byli rychlejší a bezprostředně po havárii ho v lesním porostu zadrželi. Následně provedli test na přítomnost návykových látek s pozitivním výsledkem na metamfetamin. „Zadržený pětatřicetiletý muž z místa odjezdu do místa havárie ujel téměř 90 kilometrů, těch posledních přibližně 15 kilometrů během honičky s policisty velmi riskoval život a zdraví nejen své, ale i dalších účastníků v silničním provozu,“ uvedla policejní tisková mluvčí Lenka Vilímková.

Policisté prověřováním zjistili, že má Okresním soudem v Hradci Králové udělen do podzimu příštího roku zákaz řízení motorových vozidel. Další šetření ukázalo, že měl po cestě na různých místech okresu Svitavy a v Hradci Králové dalším osobám prodávat drogu pervitin, další pravděpodobně psychotropní látku o hmotnosti téměř 50 gramů i s obalem zajistili pomocí služebního psa.

„Za výše uvedené jednání mu svitavští kriminalisté sdělili obvinění pro podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Pokud u soudu počáteční střípky do sebe zapadnou, hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let,“ informovala mluvčí Vilímková.

Mohlo by se zdát, že tady případ končí. Opak je pravdou. Svitavský toxi tým dlouhodobě pracoval na drogové trestné činnosti šestatřicetiletého muže ze Svitav, kterému měl zakázanou návykovou látku dodávat právě výše uvedený 35letý muž. Drogu nejméně od letošního měsíce března neoprávněně distribuoval na různých místech okresu Svitavy dalším osobám. Poté byl na jedné ze svitavských ulic zadržen. „Nezákonné jednání měl dělat i přesto, že za stejný trestný čin byl v posledních třech letech soudem nepodmíněně odsouzen. V měsíci únoru tohoto roku opustil bránu věznice a nyní ho tam po sdělení obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy může soud v případě prokázání viny poslat znovu, tentokrát až na deset let,“ dodala tisková mluvčí. Při domovní prohlídce u něj zajistili kriminalisté dalších 13 gramů pravděpodobně pervitinu.

Vzhledem k trestní minulosti obou obviněných byl podán návrh na vzetí obou mužů do vazby, který soudce Okresního soudu ve Svitavách akceptoval a jejich trestní stíhání bude probíhat vazebně.

Videa ze zásahů zde: