Máte mimořádnou příležitost shlédnout nejlepší světové mistry v letecké akrobacii

BŘECLAV – Aeroklub Břeclav pořádá Mistrovství světa v akrobacii letounů 2019 v kategorii Intermediate. Už od 5. července probíhají na letišti v Břeclavi tréninky a volné sestavy. V sobotu 13. července se bude konat závěrečný Letecký den s exhibiční airshow vítězů. Přiletělo 27 pilotů z Rakouska, Velké Británie, Ukrajiny, Itálie, Polska, Maďarska, Německa a samozřejmě domácí.

Nejvíce zastoupeným typem soutěžního letadla je EXTRA EA-300 německé konstrukce v různých verzích a ve Francii zkonstruované stroje typu CAP-21, 231, 232 a Zlín Z-50. Mezi nejzajímavější letové ukázky budou jistě patřit Lockheed Electra 10A, což je originál letounu Jana Antonína Bati, L29 Delfín, nebo vystoupení mistra ČR 2019 v letecké akrobacii kategorie Unlimited a reprezentanta ČR Marka Hyky, akrobacie kluzáku L-13 a další. Představí se i Městská policie a Sbor dobrovolných hasičů z Břeclavi. Od 16 hodin budou možné lety pro veřejnost letadlem a vrtulníkem. Pro děti je připraven program s Unipetrolem.

Pro Aeroklub Břeclav je pořádání Mistrovství nesmírnou poctou a současně velkou výzvou. Soutěž je v celém průběhu přístupná veřejnosti. Policisté upozorňují řidiče, kteří budou projíždět kolem letiště po silnici vedoucí z Břeclavi do Ladné, aby respektovali světelné signalizační zařízení, které je spuštěno v rámci MS. V sobotu letecký den pravděpodobně přiláká tisícovky návštěvníků. „Řidiči v uvedený den musí počítat s dopravním omezením. Provoz na komunikaci bude veden pouze jedním směrem. Žádáme řidiče o respektování dopravního značení, dodržování objízdné trasy a také o to, aby dbali pokynů policistů či organizátorů,“ uvedla mluvčí policie Kamila Haraštová.